Nüüd keraamika.Foto: RENEE-ALTROV
Sisustus
2. mai 2019, 12:46

UUS EESTI DISAIN: keraamika, mis on loodud puidu, betooni ja portselani koosmõjul (1)

Nüüd Ceramics asutaja ja disainer on Eesti Kunstiakadeemia taustagakeraamikadisainer Mariana Laan. Disainer on loonud omanäolise keraamikakollektsiooni just seepärast, et loob traditsioonilist keraamikat kaasaegses ja uuenduslikus võtmes.

“Minu jaoks on kunstis ja disainis, aga ka laiemalt kõiges ümbritsevas, tähtsaim kompositsioon. Olen alati otsinud esteetilist korrapära. Imetlen vorme ja ruume, millele pole nende täiuslikus lihtsuses midagi lisada. Naudin tööd oma kätega ja vabadust, mis peitub töös savi ja teiste sarnaste materjalidega.”

Esemete disainimisel lähtutakse uues ateljees just materjalikesksusest ning lihtsatest geomeetrilistest vormidest. Olles loobunud pea igasugusest dekoratsioonist, mängivad pearolli materjali iseloom ja eripära. Toodetes kombineeritakse eksperimenteerivalt erinevaid, tihti ka vastuolulisi materjale, nagu toonitud portselan, looduskivi, betoon, puit ja klaas.

Geomeetrilistest põhivormidest tuletatud minimalistlikku esteetikat kandvad esemed lasevad kõneleda materjalidel. Pinnatöötlusel taotleme taktiilsust, et eseme olemus avaneks kasutajale ka läbi kompimismeele. 

Kõik etapid kuni toote valmimiseni on käsitöö: prototüübi loomine, vormi valmistamine, eseme valamine, pinnatöötlus. Seetõttu omab iga ese omapära ning on unikaalne. 

www.nuudceramics.com