Foto: Unsplash
Remont ja Ehitus
25. veebruar 2021, 08:36

Ära veel käega löö! 5 nippi vana puitpõranda taastamiseks

Kui tekib soov taastada kodus või suvilas maja vana puitpõrand, siis need viis asja on need, mida peaksid enne põranda uuendamist teadma. Sageli võib vana põranda taastamine olla odavam, kui oskad arvata ning seda saab teha küllatki käepäraste vahenditega. 

Sügavpuhastus. Me kõik teame, et mustus ja tolm muudavad põranda ilmet. Mustus on enamasti puidu pealispinna sees, seega saab asja kergelt korda ja sageli ei pea puitpõrandat selleks üldse lihvima.

Kasuta spetsiaalseid tooteid. Hea sügavpuhastus võib taastada väsinud põranda endise läige. Kasuta harja ja tolmuimejat, et saada põrand võimalikult kergelt puhtaks. Seejärel kasuta spetsiaalset mikrokangast, mis puitpõranda puhastamiseks mõeldud ning spetsiaalseid puidupuhastuse vahendeid. Pea siinkohal meeles, et puitpõranda surm on vesi, aur, äädikas – neid peaks püüdma vältida. 

Viimistle. Kui sügavpuhastuseks mõeldud vahendid toimisid tasub kasutada viimistlusvahendeid, mis aitavad vabaneda kriimudest ja aukudest. Selleks on mõeldud spetsiaalsed täitepastad ja kõik muu. 

Uus värvikiht. Kui pind on puhas, siis on alati lõbus osa ka uue värvi valimine. Vanema põranda puhul, mille juures pole kasutatud lihvimist tasub mõelda värvi valikule. Tume ei pruugi olla lahendus, sest sealt paistavad konarused ja tolm paremini välja. 

Sobiv lõppviimistlus. Lõppviimistluse puhul tekib alati küsimus, kas matt või läikiv põrand. Lakk või peits. Lakitud põrand on küll kena, aga parasjagu libe, see on asi, mida tuleb silmas pidada. Samas on lakk kindlasti putpõrandale parem kaitse ja hoiab teda kauem paremas vormis.