Kas tühja pilguga arvutiekraani passimine on tuttav tunne?Foto: Catherine Heath / Unsplash
Nipid
3. mai 2019, 05:30

3 NIPPI | Kuidas olla produktiivne, kui motivatsiooni napib?

Produktiivsuse säilitamine motivatsioonipuuduse ajal on keeruline, ent mitte võimatu. Tuleb vaid teada, kuidas end raskel hetkel toetada. Siin mõned nipid, millest kasu võib olla.

1. Tuleta meelde, mis sind alguses motiveeris

Kui oled otsustanud midagi teha, siis tõenäoliselt oli sul selleks algselt hea põhjus – ütle see kõva häälega välja või kirjuta paberile. Kui ülesande eesmärk on sinu jaoks endiselt põnev, tunned sa end ehk juba rohkem motiveeritult.
Kui põhjus, miks sa midagi teed seisneb vaid selles, et boss käskis, siis tuleta endale meelde, missuguseid suuremaid eesmärke on sul võimalik saavutada – palgatõus, edutamine või midagi muud. Kui soovid endiselt neid eesmärke täita, siis tuleb ka vaeva näha.
Kui sa aga ei leia alustatu lõpule viimiseks ühtegi head põhjust, siis ilmselt ei olegi see sulle nii tähtis. Võib-olla järgid sa vana eesmärki, mis ei paku sulle enam huvi? Või täidad kellegi teise sihte, mida sa ekslikult enda omaks pidasid? Sellisel juhul – võta aega, et olukord ümber hinnata ja ära vaevu tegema midagi, millel sinu jaoks pole mõtet!

2. Tee „to do”- list ja korrasta oma mõtteid

To do”- listi ehk täitmist vajavate ülesannete nimekirja koostamine on hea viis, kuidas oma mõtteid korrastada. Tee list, aga hoia see lühikesena. On okei, et sa pole täna produktiivne. Meil kõigil on selliseid päevi – keegi pole produktiivne iga päev. Koos ülesannete kirja panemisega, proovi lõpptulemust ka visualiseerida.
Kui suudad oma kehval päeval täita paar ülesannet, on juba see omaette saavutus! Seega loo lühike ja lihtne list, mille täitmist alusta kohe.

3. Premeeri end, kui oled kõik ülesanded lõpetanud

Kui motivatsiooni napib, siis tundub mõni muu (üldiselt ebaproduktiivne) tegevus palju ahvatlevam. Jäta see praegu ootele ja tee seda preemiana siis, kui oled oma „to do” - listi lõpetanud. Ja oma autasuni jõudes, tunned end hästi, sest oled enne seda midagi saavutanud ja preemia välja teeninud. Kas see pole palju parem, kui lihtsalt logelemine ja enda süüdi tundmine, sest tead, et nii palju ootab veel tegemist?!