Valgustid koju.Foto: Stanislav Moshkov
Sisustus
3. mai 2019, 13:55

Kodu valgustus: kuidas parandada eelmise omaniku tehtud vigu? (4)

Oleks suurepärane, kui kõik me saaksime kohe algusest peale kaasa rääkida, milliseid valgusteid ja kuhu oma kodus paigutada. Paraku elavad väga paljud meist teise ringi kodudes, mille valgustuslahendused pärinevad eelmiste omanike ajast, olles tehtud hoopis teistest vajadustest ja soovidest lähtuvalt. Mida teha, kui olemasolevate valgustite arv ja paigutus ei rahulda, ent suuri lõhkumisi ja juhtmete vedamisi ette võtta ei tahaks? Sisekujundaja Kristiina Luts jagab häid nippe, kuidas lihtsa vaevaga enamlevinud valgustusprobleeme lahendada.

Ebapiisav üldvalgus

See probleem esineb sageli näiteks avatud köökides, varasema minevikuga kodude kõrval ka uuselamutes, kus arendaja pole ette näinud muud, kui tööpinnavalgustust ja üht rippvalgustit söögilaua kohale. Praktika näitab, et pimedal talveõhtul jääb neist kahest enamasti väheks ja oleks vaja ka üldvalgust.

Tekkinud olukorda saab parandada mitut moodi. Kõige parema ja meeldivama valguse annavad mõned lisa-laevalgustid. Kuna originaalis pole neid aga ette nähtud ja puuduvad ka vastavad juhtmeühendused, saab neid valgusteid sinna, piltlikult öeldes, vedada mõne teise lähedalasuva laevalgusti juurest. Kõige korrektsem tulemus jääb siinivalgustiga, mis varjab kõik juhtmed. Siinivalgusti vajab ainult üht toitejuhet, olles samal ajal võimeline valgustama tervet ruumi, kui paigaldada siin piki lage, suurema ruumi puhul kasvõi ruudukujuliselt.

Kui siinivalgusti tundub liiga sirgjooneline ja kontorilik, võib kasutada hoopis spider-tüüpi valgustit. Sellisel valgustil on mitu pikka lambiga tipnevat haru, millest igaüht võib pikendada soovitud kohani. Tulemus jääb dramaatiline ja kõike muud kui kontorilik. 

Kui uute laevalgustite lisamine tundub liiga suur ettevõtmine, võib kaaluda ka söögilaua kohtvalgusti asendamist sellisega, mille kuppel on läbipaistev või puudub üldse. Traditsioonilise kuplita valgusti kiirgab ruumi kõikidesse nurkadesse, kuid samas on oht, et see hakkab oma madala asukoha tõttu pimestama. Seetõttu on mõistlik valida valgusti, mille kuppel on valgust hajutavast opaalklaasist. Kupli puudumisel soeta opaalklaasist lambipirnid.

Rippvalgusti asub söögilaua suhtes nihkes

Kui muretsed sellepärast, et söögilaua ja kohtvalgusti asukohad ei klapi omavahel, soeta pikema juhtmega valgusti ja fikseeri juhe spetsiaalse kinnituse abil söögilaua keskpunkti kohal. Tänapäeval ei ole sellises n-ö veetud rippvalgustis midagi häbiväärset - vastupidi, mõnikord paigaldatakse valgusti niimoodi lausa taotluslikult, et nautida juhtme sundimatust kulgemisest tekkivat põnevat efekti.

Puudub meeleoluvalgus

Unistad efektsest valguskarniisist, mis annab mõnusalt sumedat valgust ja mõjub samas äärmiselt dekoratiivselt? Samas pole sul mingit soovi hakata lagesid ümber ehitama? Üheks võimalikuks alternatiiviks on valgustusega mööbel, mis tekitab samuti väga huvitava kuma.

Kui sul on mahti asi põhjalikult ette võtta, võib olla lahenduseks rätsepatööna valminud eritellimusmööbel sisseehitatud valgustusega. Nii võid olla kindel, et mööbliese sobitub ideaalselt sinu koju.  

Kui sooviksid läbi ajada kergema vaevaga, leiad kindlasti põnevaid mööbliesemeid ka sisustuspoodide valikust, näiteks valgustusega vitriinkapi, seinariiuli või TV-aluse.

Veel üks põnev idee - too oma jõulutulukesed juba varakult välja ja riputa need hoopis mõne suurema potitaime külge! Nii saad aastaringselt nautida erilist ja natuke pidulikku atmosfääri, mida tekitab roheluse ja valguse kooslus. 

Loe rohkem: Sisustuslusti blogist.