Eeterlikud õlid toovad koju tõelise värskuse.Foto: Pixabay / Pexels
Nipid
6. mai 2019, 06:57

Mõnus aroom tuppa ja autosse: 5 nippi eeterliku õli kasutamiseks!

Eeterlikud õlid on tänuväärsed kodulõhnastajad. Looduslikku päritolu õlisid saad kasutada ka paljude murede lahendamiseks, näiteks unetuse või peavalu korral. Mõnusat lõhna aga saab nende abil koju mitmel moel.

Kodu värskendamispurk

Torka plekist purgikaane sisse 5-6 auku ja täida purk soodaga, kuhu lisa mõned tilgad eeterlikku õli (nt antibakteriaalset lavendlit). Raputa purgist soodat nii vaiba kui ka madratsi peale ja pärast 15 minutit mõjuaega tõmba tolmuimejaga soodapuru ära, saades seejuures lahti ebameeldivatest lõhnadest. Hoides purki riiulil ja seda korra päevas raputades, saad ka tuppa head lõhna.

Autolõhnastaja

Tilguta tavalise puust pesulõksu peale paar tilka eeterlikku õli ja pane see auto ventilaatori võre külge. Teine võimalus on tilgutada õli vilditud käsitööpallikestele, mida saad peegli külge rippuma panna.

Lõhnakuubikud

Sae puidust väiksed 2 x 2 cm suurused kuubikud, lihvi ja pane eeterliku ja baasõli segusse, et neisse imenduks võimalikult palju aroomi. Kuivata ja pane kausikesega riiulinurgale.

Kangavärskendaja

Erinevalt keemilistele lõhnaainetele, ei mõju eeterlikud õlid tervisele kahjustavalt. Tee ise vahend, mida saad kasutada kangaste värskendamiseks.

Vaja läheb:
24 lavendli eeterlikku õli
36 tilka sidruni eeterlikku õli
30 tilka küpressi eeterlikku õli
30 tilka männi eetelikku õli
1 sl viina
u 250 ml destilleeritud vett

Tee värskendaja nii:
Sega pihustipudelisse eeterlikud õlid, alkohol ja destilleeritud vesi. Pihusta värskema ilme saamiseks kodutekstiilidele, rätikutele jne.

Kohvifiltrikotike

Paberist kohvifiltrist saab meisterdada ebameeldivaid lõhnu eemaldava ja värskust lisava kotikese riidekappi.

Pane kohvifiltrisse paar supilusikatäid soodat ja lisa mõnusalt lõhnavaid eeterlikke õlisid või nende allikaid, näiteks kaneeli, nelki, ingverit või värskeid ürte nagu lavendlit, münti, rosmariini või salveid. Seo filter pealt ilusa paelaga kokku ja pista sahtlisse või pane garderoobi rippuma.

Allikas: DIY Bunker