Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
26. aprill 2020, 12:47

Kuidas anda terrassile värskem ilme ning kaitsta puitu ilmastiku eest?

Päikesekiirgus ei anna terrassilaudadele armu. Halliks pleekinud ja pragunenud laudade turgutamine eeldab valmidust vaeva näha. Erilist hoolt vajavad lauad juhul, kui ei kasutata toonitud puidukaitsevahendeid, vaid soovitakse säilitada puidu naturaalset pinda ja rõhutada puusüü mustrit.

Tüüpiline terrassilaud on immutatud või termotöödeldud, kuid saada on ka täiesti naturaalset lauda. Viimastest sobib terrassile näiteks Siberi lehis, mida peetakse ilmastikutingimustele üheks kõige vastupidavamaks puiduliigiks.

Vahelduvates ilmaoludes, eriti ultraviolettkiirguse mõjul, kipuvad terrassilauad varem või hiljem halliks muutuma ja pragunema. Terrassilaudade töötlemiseks soovitavad värvitootjad ja ehituskaupade asjatundjad kasutada toonitud puidukaitsevahendeid, mille UV-kiirguse kaitse on kuuldavasti mitu korda parem kui värvitul puidukaitseõlil.

Ent toonitud vahendite kasutamisel jääb puusüü muster värviaine alla peitu ja puidu kui loodusliku materjali iseloom läheb kaduma. Terrassilaudise ja aiamööbli töötlemiseks sobivate puidukaitsevahendite sortiment on nii lai, et ostja võib kimbatusse sattuda: kümnete kaupa peitse, vahasid ja õlisid; nii veega kui lahustiga vedeldatavaid, toonitud ja toonimata.

Puit on materjal, mis vajab ilmastiku eest kaitset. Et puitu kasutatakse väga laialt, on välja töötatud ka palju erinevaid puidukaitsevahendeid, alates fassaadidel kasutatavatest klassikalistest värvidest. Edasi läheb vahetegemine keerulisemaks – kui vanasti oli peits läbipaistev puidukaitsevahend, siis tänapäeval on olemas ka kattev peits, mitteläbipaistev puidukaitsevahend, midagi peitsi ja värvi vahepealset.

Kuna keha vastas ja talla all tundub naturaalne puit kõige mugavam, kasutatakse terrassilaudise ja mööbli töötlemiseks sageli puiduõli, mis imendub materjali sisse. Võrreldes peitsidega ei ole õli nii pikaajalise toime ja tugeva UV-kaitsega, mistõttu tuleb laudist tihedamini õlitada.

Välja on töötatud palju puidukaitsevahendeid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Lõplikku värvitooni on võimatu ette ennustada

Kui terrassilaudis on juba väga tugevalt kulunud, ei  saa ükskõik millise puidukaitsevahendi kasutamisel tulemust ennustada. Värvikaardi järgi valitud puidukaitsevahendi tegelik toon hallil terrassilaual on igal juhul tumedam kui poes vaadatud näidisel. Sarnaselt käitub hallil puidul ka värvitu puiduõli. Kõik määrdunud kohad ja tumedamad laigud muutuvad kaitsevahendi mõjul veelgi tumedamaks.

Uue laudisega on teine lugu – värvitu puiduõliga töötlemine laua väljanägemist peaaegu ei muuda, ka toonitud õli kasutamisel vastab tulemus värvikaardile. Seda muidugi juhul, kui ehituskaupluse puidunäidised olid tehtud nimelt puiduõliga, kuna õlide ja muude puidukaitsevahendite värvitoon võib erineda paljugi.

Paljude inimeste jaoks on väga oluline säilitada terrassilaudade ilusat puusüü mustrit. Nemad oma puitterrassi kindlasti ei värvi, kuid ometigi tahaksid puitu ilmastiku mõju eest kaitsta. 2010. aastal testis Rakennusmaailma mõningaid värvituid puiduõlisid põhjalikult nii laboris kui ka merelises keskkonnas. Testi tulemus osutas, et isegi parimate värvitute puiduõlide omadused ei küündi peitside UV-kiirguse kaitseastmeni, puiduõli mädanikku ennetav mõju seisneb peamiselt puidu kaitsmises märgumise eest. See tähendab, et kui puitu töödeldakse ainult naturaalse õliga, siis terrassi heas korras hoidmiseks tuleb seda tihedamini õlitada, vähemalt kord aastas.

Loe edasi portaalist kodus.ee.