Üleliigsetest asjadest vabanemine võib aidata su meeleolul paraneda. Foto: Anthony Tran / Unsplash
Nipid
8. mai 2019, 05:27

Oled masenduses ja tuba sassis? Nende nippidega saad kodu korda

Tunne, et sa ei suuda nagunii kõike korda teha, võib juba eos panna koristamisest loobuma, kuid ei peaks! Masenduse ja depressiooni puhul tuleb võtta kasutusele lihtsalt paar teistsugust meetodit.

 

Kasuta taimerit

Kui sa oled kannatanud pikalt depressiooni all, pole ilmselt uudis, et see puudutab absoluutselt iga su tegevust: koristamist, söögivalmistamist, lapsevanemaks olemist, sotsiaalelu, tööd. Sellistel hetkedel on vaja võtta maksimum motivatsioonist ja energiast, mis sul parasjagu on. Pane taimer tööle 5-15 minutiks ja keskendu ühele ruumile, alale toas või tegevusele. Nii võid taibata, kuidas kõigest paari minutiga on võimalik teha nõudepesumasin tühjaks või laadida täis mustade nõudega, sorteerida pesumasina jaoks välja ühte tooni riided või pühkida kappidelt kergelt tolmu. Seejuures on oluline kogu aeg tegutseda kiirkäigul, mitte uimerdades asju kokku korjata. Tulemus, mis avaneb, võib panna sind ennastki üllatuma.

Keskendu kõige häirivamale

Et mitte nokitseda terve nädalavahetus väikeste asjade kallal, pühenda aega sellele, mis enim silma riivab. Kraanikausitäis nõusid, põrandal vedelev must pesu, paberikuhi laual? Astu tuppa ja vaata tähelepanelikult, mis on see üks suur fookus, mille kordategemise järel muutub kogu ruum ühekorraga klaarimaks. See on koht, millest tuleks alustada koristamist!

Ole raskel ajal enda vastu leebe. Foto: Andreea Chidu / Unsplash

Paki segadus kokku

Pilla-palla asjade sorteerimine võib viia veel suurema ahastuseni ja tekitada tunde, et tolmuvõtmiseni ei jõutagi kunagi. Sellisel juhul vähenda esmalt segadust korjates kõik laokil asjad kottidesse-kastidesse ja tõstes need silma alt ära. Seejärel pühi kapipealsed ja põrandad ning naudi korras elamist. Kui oled ühel hetkel taas valmis midagi tegema, võta alles üks kott või kast korraga lahti pakkimiseks ja asjad õigetesse kohtadesse tagasipanemiseks. Säärane koristamine on kasulik mitmeti:

  • Kodu näeb koheselt rohkem korras välja ja see inspireerib jätkama.
  • Kodu muutub hetkega lõõgastumispaigaks, mis on hindamatu neile, kes kannatavad ärevuse või depressiooni käes.
  • Tunned, et oled segamini kodus saatnud korda midagi suurt ja see annab jõudu juurde.
  • Inimesed, kellega koos elad või kes külla satuvad, märkavad suurt edasiminekut.
  • See on lihtne ja võtab vähem aega ning sul pole vaja koheselt võtta vastu ühtegi otsust, kas millestki loobuda.

Korista pimedas

Ärevushoogude ja depressiooniga elamine toob endaga sageli ühes ka magamatuse. Kui öötundidel peaks tulema tahtmine üht-teist teha ja hoida seeläbi mõtted mujal, haara härjal sarvist. Tekita toas hämar valgus või kasuta ainult tänavalaternatest tulevat vihku ning korista nii palju ära, kui parasjagu näha on. Nägemata kogu segadust korraga, on võimalik saavutada kokkuvõttes suurem edasiminek koristamisel, sest iga uus nurgatagune või lauapealne ei tekita paanikat. Kindlasti ära hakka aga pimedas nuge poleerima, vaid piirdu tõesti asjadega, milleni sind valgus juhatab.

Paki pilla-palla asjad kastidesse ja tegele nendega siis, kui jälle jaksad. Foto: Eduard Militaru / Unsplash

Enneta kaost

Et su võimeid ei peaks kraamides igal korral viimse piirini viima, vähenda segadust tekitavate asjade kogust. Palu pereliikmetel kas või ajutiselt luua minimalistlik kapselgarderoob, et musta pesu kogus ei kasvaks üle pea või paki kokku osa nõusid, et uusi ei saaks enne kasutatute puhtaks pesemist asemele võtta. Võid ajutiselt jätta toomata ka postkastist uued ajalehed ja kirjad ning lõpetada kõige muu kui toidu ja hügieenitarvete ostlemise. See on võti vältimaks nii korralagedust kui ka emotsionaalset ja rahalist katastroofi. Vastupidi, asjadest vabanemine võib aidata kaasa ka meeleolu paranemisele, kuid väldi seejuures olulistest ja mälestusesemetest loobumist.

Ole enda vastu leebe

Pühendu ühele asjale korraga ja pea meeles, et masendusega on enam-vähem tulemus piisavalt hea. Iga väike kordasättimine, mis muudab toa veidigi elamisväärsemaks, on vägagi sobiv. Ära jää ootama aega, mil sul on tahtmist päev otsa koristada, sest seda ei pruugigi juhtuda.

Üleliigsetest asjadest vabanemine võib aidata su meeleolul paraneda. Foto: Anthony Tran / Unsplash

Allikas: Simple Living Mommy