Kodune kunstinäitus. Foto: Laura Liinat
Nipid
8. mai 2019, 13:19

Vahvad mälestused! 10 ideed, kuidas laste kunstitööd vaid tolmu ei koguks

Mudilaste joonistused panevad lapsevanema südame mängleva kergusega lõhkema lausa kahel korral: uhkusest, imetledes värsket taiest, ja kurbusest, kui need riiulis vaid virnas on. Jagame nippe, kuidas meistriteoseid presenteerida, kasutada ja hoiustada!

1. Küll küllale liiga ei tee

Julge värvikasutuse poolest võiksid lapsed olla eeskujuks igale vanemale. Liiga palju kärtsroosat, liiga intensiivne kollane? Pole võimalik! Inspireeru lapse taieste värvigammast ja lisa seinale pilte riputades vunki juurde värvilistest washi-teipidest tõmmatud pildiraamidega!

Kodune kunstinäitus. Foto: Laura Liinat

2. 16 in 1

Produktiivsete kunstnike tööd vajavad pidevat katalogiseerimist. Hea mõte on kõik laste joonistused skannida või üles pildistada ja neist kollaažid teha – ruumivõit missugune! Nii jäävad alles ka tööd, mis sõbrale kingitud, ja saab paremini läbi aja loodul silma peal hoida.

Kõik lapse parimad pildikesed ühel kollaažil. Foto: Laura Liinat

3. Kingitud kriipsud-kraapsud

Pole ebatavaline, kui laps hüüab «Emme, vaata, ma joonistasin ringi!» ja nii mitukümmend pilti päevas. Selge see, et identseid meistriteoseid ei ole mõistlik nii palju alles hoida. Äraviskamise asemel on meil aga parem mõte! Teibi joonistused kokku ja kasuta neid pakkepaberina või lõika erinevad kujundid välja ning kleebi pakendiümbrisele. Võid kindel olla, et enam omanäolisemat pakki pole keegi saanud! Lisaks on lapse inspiratsioon leidnud väärilise väljundi.

Ägedalt originaalne pakkepaber. Foto: Laura Liinat

4. Rohkem kui värviraamatud

Ükski vanem pole ilmselt huvitatud peale kastitäite mänguasjade koguma ka virnade viisi värviraamatuid ja töövihikuid. Ometi on põngerjail suur tahtmine hoida alles kõik, mis kunagi nende valduses olnud, olgu selleks või aastaid tagasi täisjoonistatud pildiraamat. Ehk pakub neile lohutust variant, kui kõik nende enda algusest lõpuni valminud joonistused üheks teoseks köita? Kavaluse abil saab siis lahti ebavajalikust ja süstematiseeritult alles hoida kõige olulisemat. Sellest võidavad kõik!

5. Armastuse värvi joonistused

Heldur Karmo oli kindel, et kui teaks, mis värvi on armastus, võiks kõik aknad just seda värvi maalida. Hea uudis on, et oluline pole mitte toon, vaid see, mis sellega loodud on! Nii võib tõmmata akna ette või raamide vahele nöörid ja need pesulõksudega riputada täis armastusest sündinud pilte! Igapäevane tunnete nägemine on siis vaid silmapilgu kaugusel.

6. Poolplagiaat

Suurte meistrite töid on ikka jäljendatud ja neid eri toodetel kasutatud. Kes siis ei tahaks, et tema elutuba ehiks mõni Picasso või Van Gogh! Miks mitte asetada diivanile aga hoopis mõne väikese Mari või Peetri loomelend, olgu selleks originaalselt lopergune maasikas või õhus lookleva rajaga maja!

Väikese meistri kätetööst inspireeritud diivanipadjad. Foto: Laura Liinat

7. Taiestest pungil toidulaud

Vahel tundub, et väikelaste iga tegevust saadab paras lödistamine, olgu käes lusikas või pintsel! Parimad ideed on aga alati nina all. Nii tasub just mõnest joonistusest teha söögilaua alusmatt. Selleks kata joonistus mõlemalt poolt isekleepuva raamatukilega või lase mõnes trükikojas ära lamineerida.

Parimad kunstiteosed otse nina all. Foto: Laura Liinat

8. Uued mustrivoolud

Käsitööd tehes kiika mõtete saamiseks lapse joonistuste sekka – ehk piilub just sealt idee uueks tootearenduseks või köögirätiku kaunistamiseks! Laste loomingut saad tekstiilidel kasutada nii traditsioonilisi käsitöövõtteid rakendades kui ka kangamarkeriga samu jooni järele aimates.

9. Riidepuu kindlas haardes

Skandinaavialikult värvivaeste kodude jaoks võib laste kunstilembus tulla tõelise šokina – kuhu sobitada kõik need värvilaigud? Lahendus peitub kompromissides! Joonistusi täis laotatud seina asemel tuleb asetada need kõik üksteise taha, püksipuu vahele. Nii jääb tuba endiselt võimalikult neutraalseks ja lastele alles mängulisus tõsta iga päev esimeseks mõni uus teos.

10. Virtuaalne kunstisaal

Mida värskem lapsevanem, seda rohkem kipub ta oma järglast igast küljest jäädvustama. Samamoodi on ka väikeste kunstnikega – mida värskemini on õpitud selgeks pliiatsi käes hoidmine, seda enam toodab ta pilte, millel jäädvustatud ümbruskonda. Seesugustel juhtudel tuleb võtta ette kõrgetasemeline kunstiteoste hoiustamine. Mobiilirakendus Keepy pakub hea võimaluse, sortides pilte kataloogidesse, ka vanuse järgi jms. Samas äpis saavad vanavanemad asutada ka noore maalija fännklubi, et näha ülesriputatud teoseid.

Hea teada! Äpp Keepy on tasuta teatud arvu üleslaadimisteni kuus. Produktiivsemate kunstnike puhul ja lisavõimaluste saamiseks (nt tellides joonistustega kuuma alused, magnetid vms) tuleb juurde maksta.