Martsipanimagus, mooniträpsuline ning jäätisega vastupandamatu...Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
9. mai 2019, 20:56

BLOGI | See martsipani-moonikook üllatab sind kindlasti

Kuigi küpsetajad on ilmselt juba emadepäevalainel ning mõttes mõlguvad uhked tordid, jagame tagasihoidliku välimusega koogikese retsepti, mis väljast lihtne, kuid maitset see-eest küllaga. Martsipanimagus, mooniträpsuline ning jäätisega vastupandamatu. 

Martsipani-moonikook on välimuselt tagasihoidlik, aga maitsetest tulvil. Kohupiim lisab koogile mahlasust ja sidrun tasakaalustab mandli magusust ning mooniseemneid ei saa ju ühes koogis kunagi liiga palju olla. Kook tuleb kena ka nelinurkses vormis küpsetatuna ning ruutudeks lõigatuna. Rasvainet siin retseptis eraldi lisatud ei ole – mahlasus tuleb kohupiimast ja mandlitest. Kui kasutad martsipani, kus mandleid 20-30%, lisa ainult 1 supilusikatäis suhkrut või jäta see retseptist välja. 

Valmista martsipani-moonikook 24 cm läbimõõduga koogivormi

  • 200 g vaniljekohupiima (pakis, mitte torus)
  • 50 g piima 
  • 2 suurt muna
  • 15 g ehk u 2 sl suhkrut
  • 100 g riivitud martsipani (võimalusel üle 60% mandlisisalsudega)
  • 15 g mooniseemneid
  • poole sidruni riivitud koor
  • 2 sl värsket sidrunimahla
  • 90 g täistera kaerajahu
  • 70 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola


1. Sega kohupiim, piim, munad, suhkur, martsipan, mooniseemned, sidrunikoor ja -mahl omavahel ühtlaseks.

2. Mõõda juurde jahud, sool ja küpsetuspulber ning sega kõik taignaks. Tainas peaks olema parajalt paks, nii et ise päris laiali ei valgu, vaid vajab lusikaga väikest järeleaitamist. Kui tainas jääb väga paks (võib sõltuda kohupiimast ja munade suurusest), lisa väike törts piima. 

3. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm vormi, silu ühtlaseks ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 25 minutit, kuni kook on pealt helekuldne. Lase veidi jahtuda ja serveeri kas niisama või näiteks jäätisepalliga. 

Tutvu ka teiste retseptidega siin