Kätlini viieteistkümnes ja Liami esimene emadepäev. Foto: Evelin Talvar
Kodu ja Aed
12. mai 2019, 09:08

Emadepäev Eesti peres: pannkoogihommik, spordipäev ja lauamänguõhtu

Emadepäeval tõstetakse emad ja vanaemad eriliselt au sisse ning leitakse hetked, et neid oma kohalolu, lillede ja kingitustega tänada. Neli imetlusväärset Eesti perekonda jagavad oma emadepäeva toimetamisi ka meiega.

Viieteistkümnes emadepäev

Tallinna lähedal Murastes elav nelja lapse ema Kätlin Suviste (37) tähistab tänavu juba viieteistkümnendat emadepäeva. Tema ja abikaasa Mareki (40) peres kasvavad Steven (14), Lisette-Marii (12), Stian (2) ja kolmenädalane pesamuna Liam.

Pereema Kätlini jaoks on iga emadepäev olnud üpris erinev. „Kui vanemad lapsed olid väikesed, joonistas tütar igal aastal omalt poolt imearmsa kaardi ja tõi hommikul selle mulle koos kallistusega voodisse ning isa juhendamisel valmis küpsisetort.”

Meeldejäävad ja rõõmupisaraid täis olid Kätlini jaoks toona ka mõlema lapse emadepäeva kontserdid lasteaias. „On ikka uhke tunne küll, kui oma lapsed lavalt silma sisse vaatavad ja pikalt harjutatud kava esitavad. Nüüd käin kooli emadepäeva üritustel, mis on samuti nii südamlikud ja armsad.” Varsti kõik kordub ja Kätlinil on taas võimalus lasteaias pere pesamunade etteasteid ja kontserte nautida. „Emadepäev on minu jaoks kindlasti aasta erilisim ja armsaim päev, mida alati pikisilmi ootan,” tunnistab naine.

Viimastel aastatel on Suvisted emadepäeva puhul kohvikus kooki söönud ja ilusa ilmaga Raekoja platsil toimuvat kontserti nautinud. Sel aastal on perel plaanis emadepäeva koos beebiga koduselt tähistada. „Kes teab, äkki suured lapsed ikkagi üllatavad ja minu kodune plaan ei jäägi kehtima,” muigab Kätlin.

Kätlini pere noorim liige on kõigest kolmenädalane ja emadepäev möödubki neil beebiga koduselt. Foto: Evelin Talvar

Sporti täis päev

Teises Eesti otsas, Otepää metsade ja mägede vahel, tähistavad pühapäeval emadepäeva juba kümnendat korda ka Kirli (35) ja Mihkel (35) Keemu oma kolme silmatera Eliise Greete (10), Ken Eeriku (8) ja Emma Loreeniga (4 kuud).

„Meie pere emadepäeval toovad lapsed alati emmele ise meisterdatud kaardikese või kingituse ja issi aitab lilledega. Kuna Mihkel töötab meil Rootsis ja ei juhtu emadepäeval alati kodus olema, siis kasutab ta lillede saatmisel kulleri või sõbra abi,” räägib Kirli.

Pere emadepäeva juurde kuulub veel kindlasti vanaemade külastamine Otepääl ja Elvas – koos süüakse pidupäeva puhul kooki ja nauditakse üksteise seltsi. Nagu Otepääle kohane, tehakse kõvasti sporti ka Keemude peres. Traditsiooniks on kujunenud laste osavõtt Tartu Maratoni Otepää lastejooksust, mis juhtumisi just alati emadepäeva pühapäeval aset leiab. Sel aastal tuleb see küll kahjuks vahele jätta, sest särtsakas Eliise on andekas iluvõimleja ning pühapäeval sõidabki kogu pere Tartusse ilu- ja rühmvõimlemise meistrivõistlustele.

Kirli jaoks on emadepäev päev, mil emaks olemise võlud meelde tuletatakse. „Meie pere sai täiuslikuks päeval, mil sain esimest korda emaks. Nüüdseks kasvab peres juba kolm imearmast last, kelle tingimusteta armastus muudab iga päeva eriliseks. Alles emana tunned päriselt, mis on tõeline ja piirideta armastus.”

Keemude pere emadepäev möödub sportimise tähe all. Foto: Erakogu

Pannkoogipidu pere keskel

Tallinnas, Kristiines elab perekond Stahl: ema Kristi (30), isa Kaur (29) ning nende kolm last Leon (6), Lili Lee (varsti 5) ja Lasse (1,5) ühte mõnusat elu. Emadepäev, nagu iga teinegi pühapäev, algab selles peres suure pannkoogisöömisega. „See on meil iganädalaseks traditsiooniks juba kokku kolimisest alates. Emadepäeva puhul lubame neid ainult natuke pidulikumas võtmes, näiteks jäätisega,” räägib pereema.

„Emadepäeval on hommikune äratus ka veidi erilisem kui tavaliselt – lapsed ja abikaasa on üheskoos lilled, kaardi ja kingituse valinud. Kuna olen suur eesti disaini armastaja, oskavad nad mind üllatada mõne uue ehte või aksessuaariga, mille kohta ma muidugi entusiastlikult abikaasale varem vihjeid olen teinud. Seda nad juba teavad, et potililli mulle kinkida ei maksa – need surevad päeva-paariga ära. Lõikelilled võtan aga suurima rõõmuga vastu!”

Kui pannkoogid söödud ja kingid üle antud, sõidetakse tavaliselt Nõmmele, külla Kristi emale ja vanaemale. „Mõnel aastal on samale päevale langenud ka Nõmme kogukonnaüritus „Roheliste väravate tänav”, kus on olnud tore koos ringi jalutada ja kodukohvikuid külastada. Sel aastal peaks aga emadepäevaks valmima meie uue kodu köök, seega ootan pühapäevasele pannkoogi- ja mimosapeole oma õde, ema-isa ja vanaema, et üheskoos mõnusalt aega veeta.”

Pereema Kristi on suur tähtpäevade fänn ja naudib kõiki võimalusi pere kokku kutsumiseks ja peolaua taha istumiseks. „Tunnen end emadepäeval väga armastatuna. Olen tänulik, et mu lapsed just mind oma emaks valisid ja õnnelik abikaasa üle, kellega koosoldud 13 aasta jooksul on õnnestunud nii stabiilne ja hooliv kodu luua.”

Perekond Stahl tähistab emadepäeva pannkoogipeoga. Foto: Erakogu

Rõõm lihtsatest asjadest

Agnes (27) ja Raiko (31) Puust ning nende kolm mudilast Mariette (5), Raian (4) ja Radon (3 kuud) on end elama seadnud eramajas Keila linna lähistel. Emadepäeva pidades on pere jaoks kõige olulisem just koosveedetud aeg ning selle kvaliteet. „Sel päeval keskendume suurte kingituste asemel lihtsamatele rõõmudele – hommikusöök koduõues, laste vanaema külastamine, mänguväljakul käik ja lõbus lauamänguõhtu. Muidugi, kook ja lilled on abikaasa poolt ikka olemas. Kuigi eelmisel aastal olid tordi asemel soolakurgid, mis on mu erilised lemmikud,” jutustab Agnes.

Lasteaia emadepäeva tähistamisel on Mariette ja Raian ema omatehtud kaartide ja kingitustega juba üllatanud, ent ei unusta teda ka õigel päeval. „Head soovid ja kallistused tulevad nii pea, kui lapsed ärkavad. Ja kuna tütar on suur joonistaja, võib õnnitluskaarte päeva jooksul veel laekuda. Ka metsalilledega on mind igal aastal meeles peetud. Nüüd on lapsed juba nii suured, et lähevad ise aia tagant õisi noppima. Peenrast nad lilli ei korja, sest teavad, et need valmistavad seal mulle rohkem rõõmu.”

Pereema tunnistab, et emadepäev paneb teda ka mõtlema sellele, milline ema ta edaspidi olla tahaks. „Analüüsin, mida paremini teha, mida hoida, säilitada. Muidugi tunnen suurt uhkust, et olen emaks kolmele lapsele – see on tõeline privileeg.”

Agnese pere jaoks on kõige tähtsam koosveedetud aeg. Foto: Erakogu