Valmista maitsvad kastmed, mida suvistele salatitele lisada. Foto: Laura Strandberg
Toiduuudised
12. mai 2019, 16:03

Hullutavalt head kastmed rohelistele salatitele

Nii ongi maitsev salatikaste tihti kõigest paari minutiga valmis. Juba vaid mõte isetehtud ja täpselt sinu maitsele paika timmitud kastmest peaks olema piisav põhjus, et salatitegu tihedamini ette võtta, eriti nüüd, kui keha küsib värske järele ja järjest tärkab isuäratav roheline!

Nii ongi maitsev salatikaste tihti kõigest paari minutiga valmis. Juba vaid mõte isetehtud ja täpselt sinu maitsele paika timmitud kastmest peaks olema piisav põhjus, et salatitegu tihedamini ette võtta, eriti nüüd, kui keha küsib värske järele ja järjest tärkab isuäratav roheline!

Salatikastmetel on pikk ajalugu. Teatakse, et babüloonlased kasutasid õli-äädikakastet toitudel juba 2000 aastat eKr ja vanad egiptlased lisasid samale kastmele ka ürte. Tummisemaid majoneesiga kastmeid hakkasid tegema prantslased ligi 200 aastat tagasi. Euroopa monarhide laual oli tihti aga rikkalik mitmest köögiviljast koosnev salat, mis oli üle valatud kas sinepi- või mõne ürdikastmega.

20. sajandi teises pooles hakkasid kastmed laiemalt levima ka Ameerikas ja Euroopas, kuigi olenevalt ajast ning kohast polnud koostisained lihtsalt kättesaadavad. Põhiline kaste koosnes aga juba siis õlist, äädikast, sidrunimahlast ja ürtidest-vürtsidest. Ilmselt see ongi kõige klassikalisem ja tuntum tollal kasutatud ning siiani käigus kaste.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99