Mida teha, et saaksid peenralt vaid maitsvat ja tervet saaki?Foto: Skitterphoto / Pexels
Nipid
14. mai 2019, 07:07

Redised kasvavad lõhki ja kibedaks? Nende 7 nipi abil enam mitte! (1)

Redis on üks esimesi köögivilju, mida peenrale või kasvuhoonesse külvata ja mis ka varakult saaki annab. Ometi ei ole maitselt mahedaid rediseid nii lihtne kasvatada! Sageli kipuvad need hoopis kibedaks minema ning lõhki kasvama. Mida siis teha, et saaksid peenralt vaid maitsvat ja tervet saaki?

Külva sobivasse mulda!
Redise kasvatamiseks sobivad kerged ning hästi vett läbi laskvad huumus- ja toitaineterikkad mullad. Mulla rikastamiseks võid kasutada kompostmulda või kodust sõnnikut. Viimasega pea siiski piiri, kuna see võib halvendada viljade maitseomadusi ja kvaliteeti, samuti soodustada kahjurite tekitatud kahjustusi.

Harvenda õigeaegselt!
Kui külvasid rediseseemned liiga tihedalt, tuleb neid kindlasti õigeaegselt harvendada. Seda peaksid tegema idulehe faasis, nii et taimede vahele jääks 2-3 cm. Kui jätad taimed harvendamata, ei moodusta need korralikku vilja.

Hoia umbrohust puhas!
Rohi redisepeenart regulaarselt, nii et see oleks umbrohust puhas. Liigne umbrohi taimede ümber soodustab nii kahjurite levikut kui taimede väljavenimist.

Kobesta mulda!
Hea aeg on teha seda pärast vihmasadu või kastmist.

Kasta regulaarselt!
Redised armastavad niisket mulda, seetõttu tuleb neid korrapäraselt kasta. Ebaregulaarse kastmise puhul, kui muld on liiga kuiv, kipuvad viljad lõhki kasvama. Kui pärast kuiva aega tugevasti kastad ja taime veevarustus järsku suureneb, siis paksenenud-puitunud juurikakoor lõheneb. Ka redise mõru maitse peamine põhjus on kasvupinnase liigkuivus. Kuivas pinnases kasvanud redised on väikesed, puised ja kirbelt kibeda maitsega.

Ära hiline külviga!
Viimane aeg redist külvata on mai lõpus. Hilisemast külvist enam mahlaseid ning maitsvaid juurvilju ei saa. Soovi korral võib redist taas külvata augusti lõpus või septembri alguses, mil ilmad on jahedamad.  

Vali, mida korjad!
Kõik redised ei saa korraga küpseks, seega korja neid peenralt valikuliselt.  

Allikas: Maakodu