Lastele võiks koristamisnippe õpetada juba väikesest peale. Foto: Kha Ruxury / Pexels
Väikelaps
3. november 2022, 12:47

Artikkel ilmus esmakordselt 21.05.2019

Pane lapsed nende 13 nipi abil enda järelt koristama!

Segamini toad on iga ema õudusunenägu. Kuidas panna lapsed tuba koristama nii, et sa ei peaks endast välja minema ja nende peale häält tõstma? Sest see pole ju kellegi jaoks hea lahendus.

Lapsed peaksid kindlasti ise oma tuba koristama, aga meie kohustus vanematena on anda neile teadmised ja oskused, kuidas seda teha.

Piira segaduse tekkimise võimalust

See tähendab, et lastetoas olevate asjade kogust tuleb hoida mõistlikul tasemel. See on muidugi personaalne, sõltub toa suurusest ja ka laste arvust ühes toas.

Näita head eeskuju

Kui tahad, et lapsed hoiaksid korda, tee seda ka ise. Toad ei pea olema perfektselt puhtad, aga kui lapsed näevad, et sa koristad igapäevaselt enda järelt asjad ära ja püüad korda hoida, annad juba head eeskuju. Kõigepealt näita lastele ette, seejärel pea valvet ning alles siis jäta nad omapäi tegutsema ja koristama.

Kontrolli nende tehtud tööd

Keegi ei taha kontrollifriik olla, aga kui sa näed nende koristamise juures vigu, anna sellest neile teada, et nad teinekord teeksid paremini.

Piira mänguasjade hulka

Õpeta lastele juba väiksest peale, et enda järelt tuleb mänguasi ära panna, enne kui järgmise asja kallale asutakse.

Hoia mänguasjade arv kontrolli all. Foto: Markus Spiske / Unsplash

Pane laste riided sinna, kust nad need ise kätte saavad

Kinnita garderoobikappi riidepuu toru ka allapoole, et lapsed saaksid ise enda riideid rippuma panna.

Säilita mänguasju läbipaistvates kastides

Sedasi näevad nad kui sassi kasti sisu läheb, kui seal ei ole asjad korralikult organiseeritud.

Sildista mänguasjakaste ja riideid

Kas piltide või sõnadega, olenevalt lapse vanusest. Lisaks pane sildid ka riidesahtlitele, mis aitavad neil oma asju ära panna.

Organiseeri ka väikseid asju ja riideid

Sokkide sorteerimine on peavaluks ka täiskasvanutele, mis siis lastest rääkida. Kasuta väiksemaid kaste, kus hoida sokke, aluspesu, vöid jms. Eriti hea nõu neile, kelle sahtlid on mahukad.

Lastele võiks koristamisnippe õpetada juba väikesest peale. Foto: Kha Ruxury / Pexels

Kinnita seintele konkse

Need on suurepärased abimehed tubade korras hoidmiseks, näiteks päeval seljas olnud pusa või müts, mis pole veel mustad, saab sinna mugavalt rippuma panna. Lisaks sobivad nagid ka rätikutele, kaelakeedele, sallidele jne.

Kaasa lapsi enne koristamist

Las lapsed ise otsustavad ka, kus miski võiks asuda. Kui nad on osa protsessist, võib olla neil suurem soov asju ära panna.

Kasuta värve

Igal ühel olgu oma lemmikvärvi rätik, et kõik pereliikmed teaksid, kes täpselt oma niiske rätiku on diivanipadja alla vedelema jätnud.

Sorteeri mänguasju loogiliselt

Viska minema pakendid. Näiteks puslesid võid karpide asemel hoopis soonkinnitusega kilekottides hoiustada, sest need võtavad palju vähem ruumi. 

Mänguasjade rotatsioon

Vaheta mänguasju, raamatuid, riideid iga paari kuu tagant välja. Nii tunnevad lapsed rõõmu ja elevust juba olemasolevatest asjadest. Ülejäänud kraami saad hoiustada kuuris või pööningul. 

Allikas: The Intentional Mom