Kodus meisterdatud paber sobib hästi kaartide ja kunstiteoste jaoks. Foto: rawpixel.com / Pexels
Tee ise
23. mai 2019, 11:36

Uuri lähemalt, kuidas ise kodus paberit valmistada!

Paberi järele ei pea samme seadma vaid kontoritarvete poodi, kus riiulitel tehaste toodang. Hoopis loovamalt ja mitmekesisemalt saab asjale läheneda kodustes tingimustes. Seda, et paberivalmistamine pole raketiteadus, tõestab Nestor Ljutjuk, kelle õpetuse järgi tehakse käsitsi paberit ka Labora meistrikojas.

Millest teha paberit?

Kui tahad teha paberit muul viisil kui vana ümber töödeldes, heida pilk taimede poole, millel on pikad kiud või niidikesed. Sellised on näiteks puuvill, lina, kanep, nõgesed, iirised ja seened. Alles tasub hoida ka vanad nöörid, sest neistki saab paberit teha!

Teadagi, et nõgesest valmib hea tee ja supp. «Metsluikede» loos koob peategelane nõgestest lausa vendadele vestid. Aga kuidas oleks nõgesest tehtud paberiga? Tuleb välja, et seegi on täiesti teostatav!

Laboras meistrikojas ollakse arvamusel, et tooraine võiks olla nii palju kui võimalik kohalik – tulgu selleks kas või rahatähed ribadeks tõmmata. Nii pole nad läinud ka seda teed, et Eestis tehtava paberi jaoks tellida näiteks nõgest Nepaalist. Dekoratiivsel eesmärgil lisavad nad paberile samuti ainult meie kliimas ja mullas kasvavaid lilli ja nende seemneid. Ning jutt rahaga julgelt ümberkäimisest pole samuti suusoojaks öeldud, sest kes oleks seda arvanud, et vanad purustatud Eesti 100- ja 500-kroonised annavad värviliste ja läikivate träpsudega paberile mõnusa iseloomu!? Seega lase enda mõttelgi rännata lisatava toormaterjali osas!

Ka nõgestest saab paberit valmistada. Foto: Kelly Sikkema / Unsplash

Kuidas teha kodus paberit?

Kodus tehtud paber sobib hästi kaunistuste, tervituskaartide, kirjade või kunstiteoste jaoks. Kuigi igaühel on väike oma nüanss selle valmistamiseks, siis põhimõtted on ikkagi samad.

1. Purusta paber kannmikseris.
2. Pane paberimass vette ligunema.
3. Pane paberimass sõelale, et vesi ära nõrguks ja tekiks ühtlane mass.
4. Aseta paberimass õhukese kihina viltide vahele kuivama.
5. Pane paber pressi alla, et kiud põimuksid.
6. Pärast kuivamist ongi paber valmis.

Kodus meisterdatud paber sobib hästi kaartide ja kunstiteoste jaoks. Foto: rawpixel.com / Pexels