Kausid GG05DesignLedStudio, hallid padjad ÖÖKÜLM.Foto: tootefoto
Sisustus
24. mai 2019, 10:48

Katseta kodus järele! Wabi-sabi kodukujunduselemendid Skandinaavia minimalistlikus interjööris

Viimasel ajal on siin-seal juttu olnud, et üks või teine ruum, ese või interjöörikujundus on tugevate wabi-sabi mõjudega. Mis see wabi-sabi õieti on ja kuidas ta sobib meie skandinaavialikesse kodudesse? Üldjoontes me kujutame ette, mida wabi-sabi all silmas on peetud – ääretult lihtne, valdavalt tumedates toonides ruum, vähesed, ülimalt lihtsavormilised, veidi kulunud esemed, mõni üksik taim – ehk küllaltki sarnane skandinaaviapärasele minimalistlikule interjöörikujundusele, mida on dekoreeritud üksikute vanade ja kulunud käsitöö või aasiapäraste vintage esemetega. Et minimalistliku heleda ruumi dekoreerimine vintage-hõnguliste esemetega on nii ehk naa trendikas, on hea peatuda mõnel punktil, mille järgi vahet teha, kas tegemist on lihtsalt trendika ruumikujundusega või saab seda nimetada autentseks wabi-sabi esteetikast ja väärtustest inspireeritud ruumiks.

Wabi-sabi esteetika on inspireeritud traditsioonilisest Jaapani filosoofiast, mis lepib sellega, et inimese elu ja kõik teda ümbritsev on ajutine, kaduv ning ebatäiuslik. Nagu paljusid muidki filosoofilisi kontseptsioone, pole võimalik ka wabi-sabit mõne sõnaga kokku võtta. Siiski võib öelda, et wabi-sabi esteetika keskendub ilu leidmisele ümbritseva ebatäiuslikkuses ja lepib elu tekkimise ja lagunemise loomuliku tsükliga.

Wabi-sabi esteetikast inspireeritud esemed on eelkõige väga minimalistlikud, valmistatud naturaalsetest materjalidest ning tarbelised. Need võluvad oma lihtsa, väljapeetud vormiga ning on vabad igasugusest dekoreeringust. Läänemaailmas, kus wabi-sabi esteetika kogus populaarsust 20.sajandi teisel poolel, on pigem tähelepanu köitnud wabi-sabilikud värvikombinatsioonid - tuhm must ja tumepunane, samuti esemete ääretu lihtsus ja asümmeetria, kuid esemete tarbelisust pole peetud oluliseks, pigem on wabi-sabi kodukujunduselemente kasutatud kodu kaunistamiseks. Siiski on hea meeles pidada autentset wabi-sabi hõngulist ruumi kujundama asudes või esemeid valides, et tuleks vältida üleliigseid, eelistada võimalikult lihtsaid ja kindlasti funktsionaalseid esemeid, mis oma kuju poolest ei pea sugugi olema perfektsed. Aga mis peamine ja kõige olulisem - igal wabi-sabi mõtteviisist kantud esemel peab olema oma ajalugu, jutustada oma lugu ja väga tugev isiklik side inimesega, kes ses ruumis elama või olema asub.

Loe rohkem Öökülma blogist.