Parim aeg maasikataimede istutamiseks on mai lõpp ja juuni, kuid ettevalmistustega võiksid alustada juba mõned nädalad varem.Foto: Farsai Chaikulngamdee / Unsplash
Kodu ja Aed
21. mai 2021, 12:22

Just praegu on parim aeg maasikate istutamiseks!

Elegantse välimuse ja rikkaliku maitse pärast võib maasikat auga marjadekuningannaks pidada. Seejuures pole maasikataim sugugi pirtsakas! Ta kasvab nii peenramaal kui ka konteineris, eriti efektselt aga vertikaalaias ja amplites.

Parim aeg maasikate istutamiseks on mai lõpp ja juuni. Seega paras hetk see töö ette võtta! Valmista peenar ja muld ette üks-kaks nädalat enne maasikataimede istutamist, sest siis jõuab maapind parasjagu taheneda.

Valmista ette peenar:
1. Vali õige koht. Kuna maasikataimed armastavad kuiva ja päikesepaistelist kasvukohta, on mõistlik peenar rajada aia lõunapoolsesse ossa. Rõdul vali paik, kuhu päike kõige enam peale paistab.
2. Puhasta peenar. Eemalda mullast kõik umbrohud ja kobesta mulla pealmine kiht.
3. Rikasta mulda. Sega või kaeva mulla sekka iga ruutmeetri kohta u 5 liitrit komposti.
4. Jäta ootele. Lase peenral rahulikult 1–2 nädalat taheneda. Seejärel võta ette istutustöö.

Parim aeg maasikataimede istutamiseks on mai lõpp ja juuni, kuid ettevalmistustega võiksid alustada juba mõned nädalad varem. Foto: Farsai Chaikulngamdee / Unsplash

Pane taimed mulda:
1. Oota pilvist ilma. Istuta maasikaid kindlasti jaheda ja pilvise ilmaga. Nii harjuvad taimed uue kasvukohaga paremini.
2. Pane taimed likku. Aseta maasikataimed vahetult enne istutamist juurepalliga pooleks tunniks vette.
3. Kaeva istutusaugud. Kaeva üksteisest vähemalt 20–25 cm kaugusele mullapallist kaks korda suuremad istutusaugud.
4. Soodusta juurdumist. Enne kui maasikataimed istutusauku paned, näpista õrnalt juurepalli, et juurtel oleks mullas lihtsam juurduda.
5. Säti taim paika. Taimi istutusauku sättides jälgi, et südamikupung jääks mullast välja nii, et juured samas ei paljastuks.
6. Vajadusel loorita. Kui istutad õitsvaid taimi, kata need ööseks kattelooriga, et hilised külmad neid ära ei võtaks. Nii on ka maasikasaak varajasem. Päeval jällegi eemalda kate, et tolmeldajad õitele ligi pääseksid.
7. Multši. Selleks et juurte juures niiskust säilitada, multši taimi põhu, pilliroo või muruga. Samuti on hea geotekstiil või biolagunev multšikile. Viimaste eelis on tume soojust akumuleeriv värvus.

Looduslik taimekaitse
Maasikate lähedusse on mõistlik kasvama panna sibulaid ja küüslauke, sest nende juures on maasikataimedel väiksem oht nakatuda seenhaigustesse. Istuta peenraservadesse ka koriandrit, münti või salveid. Need taimed ei meeldi tigudele ega nälkjatele ning hoiavad söödikud ka maasikapeenrast eemal. Kui istutad maasikate lähedusse peiulilli, hoiavad need su maasikatest eemal taimejuuri kahjustavad nematoodid.

Häid maasikasorte on mitmeid - leia endale meelepäraseim. Foto: Chris Yang / Unsplash

Head maasikasordid
Häid aedmaasikasorte on palju, kuid maasika maitseomadustest on sordivalikul tähtsam taimede tulevane kasvukoht. Uuri taime eelistusi ja arvesta seda! Nii on taim saagikas ja avalduvad marja parimad maitseomadused.

  • Aedmaasikas ‛Polka’ on magus ja saagikas.

  • Rumba’ on varajane sort.

  • Amplisse rippuma sobivad saagikas ‛Delizz’ ja erkroosade õitega ‛Toscana’.

  • Ronivatel sortidel nagu ‛Mount Everest’ on tugevad väädid, mis aitavad taimel mööda võret isegi 1,4 meetri kõrgusele ronida. Tänu sellele on neist võimalik rõdule või terrassile nn söödav sein luua.

  • Samuti tasub aias kasvatada metsmaasikaid (Fragaria vesca).

  • Üks põnev metsmaasika teisend on kuumaasikas, mille vili on pikliku kujuga. Valida saab nii punaste, kollaste kui ka valgete marjadega sordi.

  • Peenrasse tasub istutada ka ümarate ja magusate viljadega muulukaid (Fragaria viridis), mis soodsates tingimustes kiiresti paljunevad ja tervet aeda vallutama asuvad. Sellega arvestades on mõistlik jätta taimedele ruumi edasilevimiseks.

4 nippi: nii on maasikataimed eriti saagikad ja marjad magusad!
1. Kõige maitsvamad marjad kasvavad kergelt happelises mullas.
2. Hoolitse selle eest, et maasikapeenras oleks taimel alati piisavalt kaaliumi. Siis on oodata rikkalikku saaki.
3. Eemalda järjepidevalt taimedelt uusi võsundeid. Siis suunavad maasikataimed kogu energia viljade kasvatamisse.
4. Iga 3-4 aasta tagant uuenda maasikataimi ja raja peenar teise kohta.

Kõige maitsvamad marjad kasvavad kergelt happelises mullas. Foto: Abdulsamad Aliyu / Unsplash