Mida vähem asju, seda lihtsam on sul kodu korras hoida. Foto: Daiga Ellaby / Unsplash
Nipid
25. mai 2019, 05:47

Nende nippidega saab ka laisk koristaja oma kodu korda

Aina edasi lükatud koristamispäev päädib lõpuks meeleheitega, sest kodu korda seadmine tundub pea võimatu. Nende nippidega olukord nii kaugele enam kunagi ei jõua!

Koristunimekirjad on abiks

Tundub tüütu, kuid see tõesti toimib! Suvaline koristamine üksikutel hetkedel paraku tulemust ei anna. Sama kehtib ka pikkade koristusmaratonide kohta, kus enne saab jaks otsa kui kodu päris korda. Kodu koristamine koosneb väiksematest ülesannetest, mis tuleks kõik tegevusplaani kirja panna. Need jagunevad päeva, nädala, kuu ja hooaja peale.

Töid planeerides järgi neid lihtsaid reegleid:
1. Tõmba alati enne lapiga tolmu mööblilt ja alles siis kasuta tolmuimejat, sest nii saad ka põrandale pudenenud tolmu kätte.
2. Pese põrand alati peale tolmuimemist, sest muidu sa lihtsalt lükkad mustust laiali.
3. Koristamise suund on alati ülevalt alla ehk kõigepealt kõrgemad pinnad ja siis põrand.

Tundub, et korras kodu on vaid unistus? Ära heida meelt! Foto: Volha Flaxeco / Unsplash

Igapäevane tegevus

Päevastele tegevustele peaks kuluma kokku mitte rohkem kui 20-30 minutit.

Päeva ülesanded:
tee ära voodi,
pane asjad oma kohale (nt mänguasjad, raamatud, riided),
korista köök,
hoia põrand puhas,
pese pesu,
hoolitse lemmiku puhtuse eest.

Nädala tegevused

Kulutades iga päev ühte tüüpi koristustegevusele umbes 15 minutit on tunne, et see saab tehtud justkui mööda minnes. Ühel päeval võta kätte tolmulapp, et mööbel puhastada, teisel tolmuimeja ja tee põrnadad korda.

Nädala võid jaotada nii:
esmaspäev – vannituba/WC,
teisipäev – tolmutõmbamine riiulitelt,
kolmapäev – tolmuimejaga põrandate puhastamine,
neljapäev – põrandapesu,
reede – kuulõikes tehtavad suuremad ülesanded,
laupäev – pesupäev,
pühapäev – külmkapi koristamine, vii välja sorteeritud jäätmed.

Kuu ja hooaja tegevused

Siia alla käivad ülesanded, mida pole vaja tihti teha. Iga kuu kontrolli suitsudetektori patareisid, puhasta tolmuimeja filter, korista kappe, puhasta praeahi vmt. Hooajaliste ülesannete alla käib näiteks jalanõude ja üleriiete vahetus garderoobis, küttekehade hooldus, kardinate pesu ja puhastus jne.

Planeeri ette ja koosta koristamisnimekirjad, mille abil on sul lihtsam järge hoida. Foto: Tina Dawson / Unsplash

See kõik käib üle jõu!

Algus on alati raske, kuid kõige olulisem on ülesannetega lihtsalt pihta hakata.

1. Koosta plaan, mida sul on lihtne jälgida. Pane see kirja veebikalendrisse või prindi välja ja kinnita seinale – need on vaid mõned võimalused, kuidas ülesannetel järge hoida.

2. Kaasa ka lapsed. Kodus jagub ülesandeid erinevas vanuses lastele – mänguasjade koristamisest, voodi tegemise ja tolmu tõmbamiseni.

3. Unusta täiuslikkus. Loomulikult on päevi, kus koristamiseks pole sekunditki aega ega jaksu. Samas ära muuda seda harjumuseks. Igas päevas võiks olla ülesanded, mis sa kindlalt ära teed – korrasta voodi, pese nõud ja hoia köök puhas. Nii jätab kodu palju parema mulje.

4. Alusta väikestest ülesannetest, mis annavad hea üldmulje. Sealt edasi leiad rohkem aega ka suuremate koristustööde jaoks.

5. Loobu asjadest. Mida vähem on kodus asju, seda lihtsam on koristada. Sorteeri laste mänguasjad ja loobu kõigest, mis on katki või millega ei mängita. Samamoodi vaata üle riiulites ja kappides olevad nõud ja nipsasjakesed, mis tolmu pühkimise tüütuks muudavad.

6. See läheb kergemaks. Kui oled suuremast mustusest lahti saanud, siis muutub ka vannitoa, köögi ja WC koristamine lihtsamaks. Regulaarselt koristades enam nii palju mustust lihtsalt ei teki!

7. Mul pole selleks aega! Vaata oma tegemistele kriitiliselt otsa, kas tõesti ei leia sa päevas 15 minutit, et teha ära kõige elementaarsem? Kui oled koristamisega algust teinud, siis mõistad, et puhtas kodus on palju mõnusam elada ja nii leiad selleks ka rohkem motivatsiooni.

Mida vähem asju, seda lihtsam on sul kodu korras hoida. Foto: Daiga Ellaby / Unsplash

Allikas Organization boutique