Selleks et terrass kestaks pikalt, tuleb juba selle rajamisel pöörata tähelepanu materjalivalikule ning hiljem regulaarsele hooldusele.Foto: Vida Press
Kodu ja Aed
3. mai 2021, 08:57

Õiged materjalid ja hooldus: nii rajad kauakestva terrassi

Terrassi rajamine võib olla paras väljakutse. Uurisime järele, millised on kauakestvad materjalid ning kuidas peaks terrassi hooldama, et see püsiks ilusana aastakümneid.

Selleks et terrass kestaks pikalt, tuleb juba selle rajamisel pöörata tähelepanu materjalivalikule ning hiljem regulaarsele hooldusele. Kuigi materjale on palju, keskendume seekord looduslikele, nagu puit ja looduskivi.

Mida puitterrass vajab?

Vastupidavus. Avatud terrassi mõjutavad aasta ringi päike, temperatuurikõikumine ja sademed. Seega tuleks ehitusel kasutada vastupidavat puitmaterjali, mis pikendab terrassi eluiga ning lihtsustab hooldamist. Sobiva variandi leidmise teevad lihtsamaks puittoodetele antud vastupidavusklassid.

Kõige levinum ja soodsam materjal on süvaimmutatud puit. Suurema ilmastikindluse ja vastupanuvõime hallitusele annab termotöötlus. Näiteks Thermory puidu kõrge vastupidavusklass on saavutatud tänu kemikaalivabale puidutöötlusele, mis toimub vaid temperatuuri ja veeauru mõjul. Seega ei sisalda termopuit – erinevalt komposiitmaterjalidest ja plastterrassidest – kemikaale ega plasti. Nõnda on tagatud tervislik keskkond ja loodusesse ei satu probleemseid jäätmeid.

Kallimasse hinnaklassi kuuluvatele eksootilistele puidust terrassilaudadele tagab pika eluea looduslike vaikude ja õlide sisaldus. Need on vett hülgavad, vastupidavamad kriimustustele ning mõni neist on isegi tulekindel.

Välimus. Immutatud terrassilauad on enamasti pruuni või rohelist värvi. Termotöötlus annab puidule eksootilise välimuse, tuues esile puidule iseloomuliku tekstuuri ning sügavama tooni.

Näiteks saart iseloomustab šokolaadipruun ja mändi meekarva toon. Terrassi laudisena kasutatakse ka lehist, mille värvus muutub ajaga veidi punakamaks. Võrreldes kohaliku puiduga on eksootilisel puidul värvivalikuid rohkem. See omakorda annab suurema mänguruumi isikupärase terrassi loomisel.

Selleks et terrass kestaks pikalt, tuleb juba selle rajamisel pöörata tähelepanu materjalivalikule ning hiljem regulaarsele hooldusele. Foto: Vida Press

Hooldus. Selleks et säilitada terrassilaua algupärane värviomadus, tuleks puidu pealispinda kohe pärast paigaldust hooldusvahendiga töödelda. Hiljem annab korrapärane puhastamine ja õlitamine terrassile uue hingamise ja vastupidavuse. Soovitatav on seda hooldada kevadel enne suvehooaja algust. Enamasti kasutatakse selleks spetsiaalseid UV-kiirte eest kaitsvate lisanditega puiduõlisid.

Termopuit muutub regulaarse õlitamiseta ja UV-kiirguse mõjul hõbehalliks. Vahel lastaksegi sel nii jääda. Termopuidu omadused koos värvusega ei muutu. Tänu selle töödeldavusele saab algse ilme kerge lihvimise ja õlitamisega taastada.

Ent hooldada ei tule ainult puitterrasse. Kuigi näiteks plastterrasse reklaamitakse hooldusvabadena, vajab iga väliskeskkonnas olev pind aeg-ajalt hoolt.

Mida pakub looduskivi?

Palju kiviliike. Enamasti rajatakse terrasse puidust, kuid tõeliselt vastupidav materjal on looduskivi. Valik on lai nii erinevate maitse-eelistuste kui ka rahaliste võimaluste mõttes. Looduskivid nagu paekivi, graniit, kiltkivi, dolomiit, marmor, kvartsiit ning porfüür pakuvad palju värve ja viimistlusvõimalusi.

Umbrohi ja sipelgad. Tülika umbrohu ja sipelgapesade vastu aitab õige paigaldus. Parim lahendus on liimida kivi betoonvundamendile ning vuukida tsemendi või muu vuugiseguga.

Sammal. Regulaarne terrassihooldus aitab ära hoida sambla tekke. Juhul kui see on juba tekkinud, aitavad poes müüdavad samblatõrjevahendid, survepesuriga saab viimasegi mustuse eemaldada. Seejärel tuleb kiviplaate töödelda kaitsevahendiga.

Hooldus. Plekieemaldus ja muu erihooldus vajab iga kiviliigi puhul individuaalset lähenemist. Kõige kindlam on graniit, kuid teised looduskivid nõuavad asjatundlikku kätt. Plekke ja määrdumist on võimalik ennetada, kasutades õigeid kivikaitsevahendeid.

Purunenud plaadid. Betoonile liimitud kiviplaadid niisama lihtsalt ei purune. Kui see aga peaks juhtuma, on võimalik ka üksikuid plaate välja vahetada.

Terrassi rajamisel tuleks silmas pidada, kas viibiksid seal rohkem hommiku- või õhtupäikesega. Foto: Vida Press

Hommikukohv või päikeseloojang?

Hea tuulevaikse ja päikesepaistelise asukohaga terrass pakub rõõmu aasta ringi. Talvel kaunistavad terrassi igihaljad taimed, kevadest sügiseni pakuvad silmailu nii rippuvad amplid kui ka potililled.

Kogu selle ilu imetlemiseks peab terrass olema ehitatud õigesse kohta. Juhul kui sinna on ebamugav minna või seal pole mõnus viibida, jääb see kasutult seisma. Seega võiks asukoha valikul arvestada mõningaid faktoreid.

Ligipääs. Võimalusel võiks terrassile viia maja tagauks. Nii muutub see justkui toa pikenduseks, kuhu on mõnus kasvõi korraks värsket õhku hingama minna.

Päike. Millal sa terrassil kõige rohkem viibiksid? Kas oled pigem hommikuinimene, kes tahaks seal kohvi nautida, päikesekummardaja, kes soovib päevitada, või hoopis seltskonnahing, kes armastab päikeseloojangu taustal sõpradega õhtustada? Mõtle see enda jaoks kindlasti läbi.

Tuul. Parim lahendus on terrass rajada tuulevaiksesse nurka. Tuuletõkkeks saab ette ehitada ka pergola või tugevama müüri. Ilmastikukindlamaks muudavad terrassi ka ettelükatavad või statsionaarsed klaasseinad.

Täname: Elisa Järvsalu (Thermory), Timo Tasane (Harjumaa Haljastus)