Lemmiklooma võtmine on tähtis otsus, mille peaks põhjalikult läbi mõtlema. Foto: Anastasiya Gepp / Pexels
Lemmikloom
27. mai 2019, 07:21

Tahaksid koju neljajalgset sõpra? 6 nõuannet, kuidas kodu lemmiku võtmiseks ette valmistada

Lemmiklooma võtmine on tähtis otsus, mille peaks põhjalikult läbi mõtlema. Vastutus on suur, sest loom vajab hoolitsust ja tähelepanu ning igapäevaelu muutub päevapealt. Kas oled selleks kõigeks valmis? Võttes koju lemmiku, pead arvestama erinevate lisakulutustega, kuid ka sellega, et kodus on uus pereliige, kes vajab ööpäevaringset tähelepanu. Vähem oluline pole lemmiku jaoks ka turvaline keskkond. Loomapood KIKA Eesti juht Ksenia German aitab tähelepanu pöörata põhilistele punktidele, mida jälgida kodu ettevalmistamisel.

1. Vaata hoolega üle igasugused lahtised kaablid ja elektrijuhtmed, mis ei pruugi kohe silmale nähtavad olla. Kriitilise pilguga uuri kapi tagant ja voodi alt, et midagi ohtlikku ei oleks ripakil. Vajadusel teibi need kinni.

2. Valmista loomale ette tema oma nurgake. Mõtle läbi kohad, kuhu panna toidu- ja jooginõu, liivakast ning pesa või puur, kus ta magada saab.

3. Ära jäta toitu ja ravimeid kergesti kättesaadavasse kohta, pigem lukusta need sahtlitesse, et neljajalgne neile ligi ei pääseks.

4. Jalanõud ja riided – pane need kohe kindlasse kohta ja püüa meeles hoida, et kui need lohakile jätta, võivad tagajärjeks olla näiteks läbinäritud botased, millega enam trenni teha ei kõlba, või lihtsalt ebameeldiva ollusega täidetud kingad, mis nõuavad korralikku pesu.

5. Soeta prügikast, mille kaant on raske avada. Kui võimalik, leia prügikastile koht köögimööbli sees või kuskil, kuhu lemmik niisama ei pääse.

6. Vaata üle kodus kasvavad taimed – paiguta need võimalusel kõrgemale, et loom ei saaks neid närida ega ära rikkuda. Halvimal juhul võib ta saada toalilledest mürgituse.

Koer – kas suur või väike?
Koera võttes tasub kindlasti läbi mõelda, mis tõugu ja kui suurt koera on mõistlik võtta. Korterisse sobivad väiksemad koerad. Mõned koerad tahavad väga palju ringi joosta ja seigelda, neile oleks vaja suurt aeda või aktiivset omanikku, kellel on palju aega käia pikkadel jalutuskäikudel. Suuremad koerad nõuavad üldjuhul suuremaid kulutusi, sest nende toit ja ravimid on kallimad. Kindlasti ei tasu lemmiku valikuga kiirustada ega tähtsat otsust emotsiooni pealt langetada, sest nii on lõpuks endal lihtsam ja ka lemmikul parem – võidavad kõik.

Tore kaaslane
Pea meeles, et lemmikloom annab kodule palju juurde. Üksikutel inimestel vähendab see stressi, sest tunne, et keegi ootab koju, on asendamatu. Kodu koos lemmikloomaga on heatujuline ja lõbus!