Kas teadsid, et istudades kokku õiged taimepaarid, meelitad taimedele tolmlejaid, peletad kahjureid ja aitad muuta mulla toitainerikkamaks?Foto: Julia Casado / Pixabay
Kodu ja Aed
2. juuni 2019, 13:06

Nutikas aianipp: kasvata koos neid taimepaare, et vältida kahjureid

Aednikul on alati varuks mõni kaval nipp. Kas teadsid, et istudades kokku õiged taimepaarid, meelitad taimedele tolmlejaid, peletad kahjureid ja aitad muuta mulla toitainerikkamaks? Tänu sellele saad nautida ohtrat viljasaaki ning kaunist lilleilu.

Mungalill ja kurk
Juurviljapeenar ei pea olema igav, vaid ka seal võib olla kauneid õisi. Lase kurgil ronida mööda tuge ning istuta selle alla värvikirev madal mungalille sort, mille lõhn peletab kahjureid, kuid meelitab tolmlejaid. Boonuseks on veel söödavad õied, mida koos kurgiga toidu sisse korjata.

Salat, tomat ja baklažaan
Salatitaimed ei armasta kuuma. Istutades need kõrgekasvulise tomati või baklažaani alla, lood varju, et salatit pikemalt värskena hoida. Samuti peletab tomati tugev lõhn eemale mitmeid kahjureid.

Saialill ja brokoli
Brokolit kipuvad kimbutama lehetäid. Sellepärast tasub nende kõrvale külvata saialille, mille vartel olev kleepuv aine meelitab ligi lehetäisid, kuhu nad kinni jäävad. Saialilled meeldivad ka lepatriinudele, kes tüütud lehetäid nahka pistavad.

Salat ja murulauk
Salatitaimi tasub kasvatada koos muru- või küüslauguga. Kahjuritele nagu lehetäid vänge hais ei meeldi ja nii hoiavad nad ka salatilehtedest eemale.

Oad, mais ja kõrvits
Kui aiamaal on rohkem ruumi ja head kasvutingimused, siis tasub koos kasvatada roniuba, maisi ja kõrvitsat. Oad saavad kasutada kõrget maisi kasvutoena, samal ajal rikastavad need mulda. Kõrvitsalehed ei lase kasvada umbrohul ja sügisel on heaks multšiks.