Tänapäeval annab seinte taha mahutada kogu argielu: kodumasinad koos triikimata pesuga või harjad –kühvlid ja pesuämbrid, mis silma all ilus vaadata pole.Foto: ALAR TRUU
Sisustus
29. mai 2019, 10:12

Kolm põhjust, miks kodu planeerimisel peaks terake suurema ruumiga arvestama

Kaasaegne elu nõuab meilt ca 20-30 m2 suuremat pinda, et mõnusalt ära mahutada oma inimesed, oma asjad ja tulevikuplaanid. Miks korteri puhul on eluruumi standard ajas muutunud, räägib meile Merko kinnisvaraarenduse turundusjuht Merlyn Viilik.

Sisseehitatud garderoobid, kapid ja panipaigad on saanud kaasaegsetes korterites standardiks. 

Võtab see enda alla ligikaudu 10-20m2 lisapinda.  Veel mõni aeg tagasi püüti mahutatada kõik oma asjad pärast korteri ostu sisse kolitud kappidesse, mis märkamatult algselt kavandatud eluruumi väiksemaks muutsid. Tänapäeval annab seinte taha mahutada kogu argielu: kodumasinad koos triikimata pesuga või harjad –kühvlid ja pesuämbrid, mis silma all ilus vaadata pole. Järjest enam hindavad inimesed õhku ja stiilselt sisustatud kodu ning ei soovi oma eluks mõeldud ruumi asjade ja kappide arvelt kaotada. Väärtuseks on saanud puhas pind, mis eeldab garderoobide ja panipaikade osavat sisseehitamist ja planeerimist juba projekteerimise etapis.

Inimesed peavad mahtuma korterisse koos oma harrastuste ja elustiiliga, mis vajab ruumi.

Tänapäeval on erinevas vanuses inimestel hulk hobisid, mis on saanud oluliseks osaks nende igapäevasest elust. Kodu peab sellega arvestama ja hinnnaguliselt nõuab see ca 5-10 ruutu lisapinda. Olgu see lumelaud või rula, mäesuusad, rulluisud, linna- ja maastikurattad või hularõngast tennise- või golfivarustuseni. Loetelu võib olla väga pikk. Aktiivne eluhoiak on järjest populaarsem ning oma kodu planeerisimisel on hea seda targalt ette arvestada. Nii väldid olukorda, kus lõpuks oma rulluiske diivani alt otsid või iga kord dushi alla minnes tennisevarustuse ajutiselt välja pead tõstma. 

Oma kodu planeerimisel võiks olla sisse arvestatud ruum tulevikuplaanideks. 

Oma kodu soetamine on suur otsus, selle järgi paned paika enda ja oma pere igapäevase  logistika. Koolid, lasteaiad, töökohad ja huviringid, mis loovad oma kogukonna ja sõpruskonna. Kolimine teise korterisse võib su igapäeva elukorralduse pea peale keerata. Elukoha muutmisega kaasnevad üldjuhul väga suured lisakulud: uus köök, garderoobid ja kõik muu. Seepärast on soovitav muretseda kodu, kus on natuke rohkem ruumi tulevikuks, olgu selleks kasvõi laste kasvamine või pere suurenemine.

“Kui juba investeerida oma korterisse, siis pigem mõnikümmend ruutu suuremasse, mis tagab vara väärtuse kasvu ja mugava elukeskkonna ka tulevikus,” lisas Merlyn Viilik.