Kas teed vahet herilasel, mesilasel ja kimalasel ehk maamesilasel?Foto: Rebekka D / Pixabay
Nipid
31. mai 2019, 05:29

Kas oskad vahet teha: mesilane, herilane või kimalane?

Esimesi mesilasi on juba võililledel nähtud. Aga kas teed üldse vahet herilasel, mesilasel ja kimalasel ehk maamesilasel? Kuigi nad näevad lähemal vaatlusel kõik erinevad välja, ühendab neid üks – mürgiastel. Kui mesilased ja kimalased kasutavad astelt enda kaitseks, siis herilane nõelab ka oma saaki, et see tegutsemisvõimetuks muuta. Mesilane sureb alati pärast nõelamist, sest astel murdub ta keha küljest. Teised kaks aga võivad korduvalt nõelata.

Herilase keha on karvutu ning tema tiivad on tavaliselt poolläbipaistvad. Herilase kehal on mustad ning kirgaskollased triibud alakehal. Inimeste lähedusse satuvad herilased tavaliselt toidu lõhna peale.

HERILANE Herilase keha on karvutu ning tema tiivad on tavaliselt poolläbipaistvad. Herilase kehal on mustad ning kirgaskollased triibud alakehal. Foto: Capri23auto / Pixabay

Mesilase keskosa on kaetud tiheda karvaga, karvutu tagumine osa on pruunikas-mustatriibuline.

MESILANE Mesilase keskosa on kaetud tiheda karvaga, karvutu tagumine osa on pruunikas-mustatriibuline. Foto: Thomas Schiewer / Pixabay

Paksu ja karvase kimalase eristab kohe, kuigi värvilt on ta teistega sarnane. Kimalased on nii rasked, et peavad külma ilma puhul enne lendutõusmist oma lennulihaseid soojendama. Hommikuti ronivad nad taimede latvadesse end soojendama. Kimalased on tänu oma karvasele kehale suurepärased tolmeldajad, seega tasub nende leitud pesa, mis meenutab papist kanamuna resti, alati rahule jätta.

KIMALANE Paksu ja karvase kimalase eristab kohe, kuigi värvilt on ta teistega sarnane. Foto: Josef Pichler / Pixabay

Aga mida siis ikkagi teha, kui oled nõelata saanud?
Kui nõel sisse jääb, siis proovi nõel pigem välja kraapida, sel moel ei eraldu sellest nii palju mürki kui lihtsalt nõela tõmmates. Esimese asjana lase nõelamise kohale voolata külma vett, et mürki välja uhtuda. Võib kasutada ka seepi või peale raputada soola või suhkrut, mis imevad mürki endasse.

Mürgi neutraliseerimiseks puhasta herilase puhul nahka sidrunivee või äädikalahusega, mesilase puhul aga söögisooda lahusega. Pane seejärel nõelamise kohale külma peale, mis leevendab valu. Kui muud pole, siis sobib kasutamiseks ka teelehe või vesiheina „puder“ (lödiks purustatud taimetükid), aaloegeel, sibulatükk, banaanikoor või söögisooda ja vee pasta.

Allikas: Terje Tähe "Pereema käsiraamat" ja portaal Kotiliesi