Järgmised kümme nippi aitavad sul päriselt aja maha võtta ning energiat koguda!Foto: Artem Beliaikin / Pexels
Nipid
28. mai 2021, 05:00

Puhkus tulekul? 10 nippi, kuidas aeg päriselt maha võtta

Kätte on jõudmas kauaoodatud suvepuhkuste aeg, kuid sageli ei oskagi me üldse puhata. Ikka ja jälle mõtleme, et puhkusesse on vaja ära mahutada hulgaliselt väljasõite, vannitoa remont, suurpuhastus, hoidiste vaaritamine ja palju muud taolist. Stopp! Järgmised kümme nippi aitavad sul päriselt aja maha võtta ning energiat koguda! 

Ära sea oma puhkusele liiga kõrgeid ootusi ning võta rahulikult!
Hoidu igale päevale plaanide tegemisest, lase ajal lihtsalt spontaanselt kulgeda. Samuti ära oma puhkust erinevate ürituste, väljasõitude ja koristusplaanidega üle koorma. Plaane siiski tehes ära kuhja neid üksteise otsa, vastasel juhul pead ikka kogu aeg kiirustama ning nautimiseks aega ei jäägi.  

Veeda aega vaikuses!
See on elementaarne soovitus, millele tänapäeva maailmas väga vähe tähelepanu pööratakse, kuid millel on tegelikult väga suur mõju. Leia need hetked, et veidi aega vaikuses veeta – see maandab ärevust ja pingeid ning paneb meid mõistma, et kogu aeg ei pea kiirustama. 

Naudi suviseid maitseid!
Eestimaa suvi pakub meie maitsepungadele ohtralt värskeid vilju, mida saad suhu pista kas või otse aiast. Pole ka midagi paremat suvisest hommiku- või õhtusöögist, mida saad korraldada värskes õhus, nii et kata laud hõrkude paladega merest, aiast ja metsast ning naudi head toitu!

Naudi suviseid maitseid! Foto: Pixabay / Pexels

Suvepuhkuse ajaks unusta nii arvuti kui telefon!
Kui sa tõesti pead oma e-postil silma peal hoidma, pane paika selged piirid ja tee seda näiteks üks kord päevas poole tunni jooksul. Piira maksimaalselt ka seda aega, mida sotsiaalmeedias scrollimiseks, teleri vaatamiseks või niisama internetis surfamiseks kulutad. Kui võtad end kokku ja teadlikult endale selle eesmärgi paned, märkad peagi, kui palju sul tegelikult aega on ja kuidas müra vähendamine sinu vaimu värskendab.

Maga ennast välja!
Kuigi öeldakse, et und ei saa ette ega tagantjärele magada, on sul puhkuse ajal siiski võimalik iga kell magada, kui selleks vajadust tunned. Ära piina ennast mõttega, et puhkus pole magamiseks. Vastupidi, puhkama peab!

Võta aega iseenda jaoks!
Ainult iseendale kulutatud aeg on äärmiselt oluline, et endas taas tasakaal leida. Saada lapsed võimalusel vanavanemate juurde ning las abikaasa lähebki sõpradega võrkpalli mängima. Sina võta sel ajal see aeg, et ainult iseendale pühenduda! 

Võta aega iseenda jaoks! Foto: Daria Shevtsova / Pexels

Oska öelda ei!
Su sõbrad on teinud ahvatlevaid plaane, kuid sinul on just hetkel tunne, et tahaksid niisama maasikaid süüa ja raamatut lugeda. Siis nii teegi! See on sinu puhkus ja sa saad valida, kuidas seda veeta. Ära arva, et sõbrad solvuvad või järgmine kord enam ei kutsu – nad saavad aru! 

Pane pisut raha kõrvale ka ootamatuteks väljaminekuteks!
Ootamatud kulutused ei hüüa enamasti tulles… Kui auto läks tee peal katki või kaotasid oma rahakoti, on hea, kui sul on veidi sääste, et toime tulla. Ootamatusi võib alati ette tulla, kuid ära lase neil oma puhkust rikkuda! 

Ära jäta reisilt naasmist viimasele hetkele!
Reisida ja seigelda on äärmiselt tore, kuid rutiini tagasitulek võib osutuda keeruliseks. Et sa ei peaks puhkuselt otse tööpostile naasma, tule tagasi juba paar päeva enne väljasõidu lõppu. Nii on sul võimalik rahulikult kohver lahti pakkida, reisiväsimusest välja puhata ning tehtud pildidki üle vaadata. 

Ära aktiivse puhkusega üle pinguta!
Puhkus on ka selleks, et sul oleks pärast, mida mäletada. Tee midagi, mida sa kunagi ei unusta, kuid pea siiski meeles, et aktiivne puhkus kulutab palju energiat ning päike ja tuul väsitavad omakorda. Kui aktiivne puhkus muutub liiga aktiivseks, võta taas aeg maha, et sul ei oleks puhkuse lõpus tunnet, et vajad nüüd puhkusest puhkust! 

Tee midagi, mida sa kunagi ei unusta! Foto: Artem Beliaikin / Pexels

Allikas: internet