Murtudsüda on tuntud taim juba vanadest taluaedadest.Foto: Yeon Woo Lee/Pixabay
Kodu ja Aed
8. juuni 2019, 06:06

6 kaunist õitsejat, mis armastavad varju

Igas aias on varjulisemaid soppe, kus iga taim kasvada ei taha. Õnneks leidub ka nendesse kohtadesse kauneid õitsejaid. Nii mõnigi neist on hea pinnakattetaim, mis umbrohul vohada ei lase.

Murtudsüda armastab nii poolvarjulist kui päikeselist kasvukohta. Kuna taim ümberistutamist hästi ei talu, siis võiks ta samal kasvukohal olla aastaid. Taim vajab viljakat ja niisket mulda. Selleks, et hoida mullapind niiskena on mõistlik see katta multšiga. Murtudsüda õitseb varasuvel, kui ilmuvad elegantsed roosad, valged või kollased õied. Kaaslasteks sobivad talle hostad ja astilbed, kes peale taime närbumist peenart täidavad.

Murtudsüda on tuntud taim juba vanadest taluaedadest. Foto: Yeon Woo Lee/Pixabay

Hosta on väga vastupidav taim, mida on lihtne kasvatada. Sordivalik on tõeliselt mitmekesine – olemas on nii kääbus- kui hiidtaimi. Poolvarjus kasvades võib muld olla paraniiskest kuivani, kuid päikeselisel asukohal peaks pinnas olema võimalikult niiske.

Brunnera on hea pinnakattetaim varjulises kohas. Kevadel avanevad sinised, meelespea sarnased õied, mis tuleb peale närbumist ära lõigata. Kirjude lehtedega taim on ka peale õitsemist kaunis.

Astilbe kasvab meelsasti nii poolvarjus kui varjus. Kaunis ja pikaealine taim on vähenõudlik, kuid päikeselises asukohas tuleks jälgida, et muld läbi ei kuivaks. Igal kevadel tasub taime ümbritsevat mulda rikastada kodusõnniku ja hea kompostiga.

Lihtsalt hooldatav astilbe sobib kasvama nii varju kui päikeselisele asukohale. Foto: Donna Floyd/Pixabay

Kurereha leidub üle 300 sordi. Madalakasvulised sordid (nt risoomikas kurereha) sobib hästi ka pinnakattetaimena, sest taim kasvab puhmakatena, mis umbrohul levida ei lase. Kevadest sügiseni ohtralt õitsevat taime saab kasvatada ka konteinerites. Kurereha on vähenõudlik ja külmakindel.

Kopsurohi on tänuväärne püsik, mis sobib just varjulisse kasvukohta. Esimesi õisi võib näha juba aprillis kui aias veel väga palju õitsejaid ei ole. Taime ilmestavad kaunid täpilised lehed. Looduslikult kasvab kopsurohi niisketes salumetsades.

Kopsurohi oma täpiliste lehtedega kaunistab igat varjulist peenart. Foto: Petra Göschel/Pixabay