Puukidele meeldib soojus ja niiskus.Foto: Urmas Tartes
Keha
6. juuni 2019, 10:44

PUUGID ON TÄNAVU ERITI AKTIIVSED: haiguste riskipiirkond on kogu Eesti (2)

Kuna ilmastik on olnud puukidele soodne, võib see terviseameti hinnagul tuua kaasa ka rohkem puugihaigusi. 

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõuniku Irina Dontšenko  sõnul peaks kõik inimesed ennast puukentsefaliidi vastu vaktsineerima, sest kogu Eesti on üks suur riskipiirkond puukidega levivate nakkushaiguste suhtes. „2018.aasta soe ja niiske hilissügis ning järgnenud pehme talv soodustasid puukide levikut. Seetõttu on sel suvel oodata suuremat puukide aktiivsust ning kasvab oht inimestele.“

Selle aasta viie kuu jooksul on Eestis registreeritud 286 puukborrelioosi ja kolm puukentsefaliidi juhtumit.

Puukidele sobib kõige paremini temperatuur 5–25 kraadi ja suur õhuniiskus (80–85%). Eestis levitavad haigusi kaks puugiliiki – võsapuuk ja laanepuuk. Laanepuuk on aktiivne aprillist augusti alguseni ja kõige rohkem ründavad nad juunis. Võsapuugid ründavad eriti aktiivselt augustis ja septembris.

Terviseameti andmetel on haigestumine puukentsefaliiti aastate jooksul olnud stabiilne, kuid  kasvanud on haigestumine puukborrelioosi – eelmisel aastal registreeriti puukentsefaliidi haigusjuhte 85 ja puukborrelioosi 2284 korral.

Eesti keskmisest kõrgema puukentsefaliiti haigestumisega  piirkonnad olid mullu  Saaremaa, Hiiumaa ja Läänemaa. Puukborrelioosi oli kõige rohkem Saaremaal, Hiiumaal ja Pärnumaal.