Suvel vajavad toataimed kaitset päikese eest ja ohtralt kastmist.Foto: Adrienn / Pexels
Nipid
14. juuni 2019, 05:33

Ära lase toataimedel suvekuumuses hukkuda!

Isegi troopilised toataimed võivad kannatada suvise kuumuse käes. Seepärast on hea järgida mõningaid nõuandeid, mis lasevad ka potitaimedel suvest viimast võtta.

Hoia ühtlast niiskust

Taimi, mis armastavad niiskust (epifüüdid, sõnajalad jmt) peaks kuumal päeval kindlasti veega piserdama.

Hea nipp on panna suuremale alusele kivikesed, millele vala vesi. Aseta lillepotid sinna peale. Nii koguneb ka õhku rohkem niiskust. Eriti meeldib selline veealus orhideedele.

Kasta põhjalikult

Toataimed tapab nii vähene kui ka üleliigne kastmine. Viga võib tekkida just tihti, kuid liiga vähe kastes. Suvel vajavad taimed põhjalikku kastmist ehk vesi peab imbuma läbi kogu kasvusubstraadi. Selleks kasta taimi hästi aeglaselt või pane veevanni ja lase potil vett imada.

Hea nipp! Enne kastmist proovi näpuga, kas muld on 3-4cm sügavuselt kuiv. Märgiks, et taim vajab kastmist on ka see kui muld on potiservast eraldunud.

Toataimi võib tappa nii vähene kui ka ülemäärane kastmine. Foto: Daria Rem / Pexels

Vii päikese käest eemale

Võiks arvata, et sukulendid ja kaktused päikest ei karda, kuid tegelikult võivad ka nemad saada päikesepõletuse. Kuuma ilmaga on parem taimed lõuna- ja läänesuunalistelt akendelt ära võtta ning viia varjulisemasse kohta.

Hea nipp! Hoiad toad jahedad kui sulged kuuma ilmaga aknad ning tõmbad ette kardinad ja rulood.

Ära väeta!

Kuumal suvepäeval tekib taimedel stress ning selles olukorras teeb väetamine pigem kahju kui kasu. Samuti ära sellel ajal oksi lõika ega eemalda lehti. Ka see nõrgestab taime. Nii mõnigi närbunud leht võib peale kuuma taandumist uuesti taastuda.

Tunne ära taimede stressiseisund

Põhiliseks probleemiks suvises taimehoolduses on vähene kastmine ja liigne kuumus. Nii tunned ära hoolt vajava taime:

- närbunud lehed,
- oksad, mis enne olid rohelised on nüüd tuhmunud,
- päiksepõletusest annab märku lehel olev pruun või kollane laik,
- lehed ja õied kuivavad ja kukuvad ära.

Suvel vajavad toataimed kaitset päikese eest ja ohtralt kastmist. Foto: Adrienn / Pexels

Kui lähed pikemale reisile...

... pane kõik taimed valgusküllasesse, kuid jahedamasse ruumi. Lähestikku olevad taimed hoiavad paremini niiskust. Vahetult enne ärasõitu kasta taimed põhjalikult.

Hea nipp! Pane taimede juurde kõrgemale alusele suur veekanister, kuhu pista jämedad nöörijupid. Tõmba iga nöör erineva potini ja pista ots mulla sisse. Seda kaudu imab pinnas vett ja hoiab taimed niisutatud.