Luuderohulehine pelargoonFoto: Pixabay / Pexels
Kodu ja Aed
16. juuni 2019, 14:31

AED | Kaunis lilleampel, mis õitseb külmadeni, vajab just niisugust hoolt (1)

Suve alguses soetatud lopsakas suvelilleampel võib õige hoolduse ja taimevaliku puhul kesta kuni esimeste külmadeni. Mida siis juba taime valikul silmas pidada ning kuidas seda õigesti hooldada, et lilleilu  sügiseni püsiks?

Amplit ostes vaata hoolega taim üle:
• Oksad peaksid olema terved ja lopsakad.
• Taimelehtede värv sordile vastav ning ilma kahjuriteta.
• Eelista taime, millel on ohtralt avanemata õiepungi.

Millist amplit valida?
Taimeliik tuleks valida vastavalt asukohale ning sellele, kui palju ampel lisaks kastmisele veel hoolt vajab.

Luuderohulehised pelargoonid on vastupidavad suvelilled, mida leidub väga erinevas värvitoonis liht- ja täidisõielisena.

Luuderohulehine pelargoon Foto: Pixabay / Pexels

Südajas suutera on väikeste valgete õitega mitmeaastane taim. Teda on väga lihtne hooldada ning kasvab nii poolvarjus kui päikeselises asukohas.

Lobeelia eelistab varjulist või poolvarjulist kasvukohta. Kui teda läbi suve korralikult kasta ja väetada, siis õitseb taim kuni sügiseni. Kuiva ja kuuma ilmaga võiks amplit kasta isegi kaks korda päevas.

Tiiviklill on pikalt lamanduvate ja rippuvate okstega taim. Sinised, valged või roosad õied hakkavad õitsema varre tipu suunas. Kasvab hästi päikeselises asukohas ja talub ka vihma. Tõeliselt tänuväärne taim, mis pakub lopsakat lilleilu kuni sügiseni.

Tiiviklill Foto: Alicja / Pixabay

Ripp-raudürt soovib päikeselist asukohta, kuid talub hästi ka tuult. Õitseb rikkalikult läbi suve.

Ripp-raudürt Foto: bernswaelz / Pixabay

Sanvitaalia kaunid pisikesed kollased õied on eriti silmatorkavad augustis ja septembris. Kasvab hästi päikesepaistelisel kasvukohal poolniiskes mullas.

Sanvitaalia Foto: Hans Braxmeier / Pixabay

Kaksikkannusel on lõvilõuga meenutavad pisikesed valged või helepunased õied. Kasvab poolvarjus ning vajab palju kastmist.

Kaksikkannus Foto: Platanus / Pixabay

Petuunia on üsna töömahukas valik, sest vajab kärpimist ja närtsinud õite eemaldamist. Tuulele, vihmale ja päiksele on vastupidavamad väikeseõielised aed-puispetuuniad.

Petuunia Foto: Irina Iriser / Pexels