Kui eelmisest suvest või isegi mitme aasta tagusest puhkusereisist on järele jäänud päikesekreeme, kas tohid neid siis kasutada või mitte? Foto: Stokpic / Pexels
Nipid
29. mai 2020, 11:42

PÄIKE SÄRAB! 5 soovitust, mille järgi teha kindlaks, kas sinu päikesekreem on aegunud

Eesti lühikese suvega ei jõua ilmselt keegi meist kogu oma päikesekreemi tagavara ära kasutada. Kui eelmisest suvest või isegi mitme aasta tagusest puhkusereisist on järele jäänud päikesekreeme, kas tohid neid siis kasutada või mitte? 

Kas päikesekreem aegub?
Enamik päikesekaitsekreeme aegub aasta jooksul alates avamisest ning aegumiskuupäev on üldjuhul märgitud toote põhjale. Väga oluline on seda mitte eirata, kuna erinevad keemilised koostisosad kaotavad oma toime ega pruugi sinu nahka enam kaitsta.

Mille järgi teha kindlaks, kas päikesekreem on aegunud?
Kõigepealt ava pudel ja nuusuta – kas kreemil ikka on sama mõnus lõhn kui siis, kui sa selle ostsid? Järgmiseks vaata peale kreemi tekstuurile – kui kreem on juba lagunenud koostisosadeks, näiteks vedelikud on kihistunud, on parem see ära visata.

Mis juhtub, kui oled kasutanud aegunud päikesekreemi?
Kõige tõenäolisemalt saad sa päikesepõletuse. Samuti võib aegunud kreem nahal allergilise reaktsiooni tekitada.

Miks päikesekreem üldse aegub?
Enamasti taluvad päikesekreemid palju, kuid ei ole siiski mõeldud otsese päikesevalguse käes seisma, mil ka kõige kvaliteetsema kreemi omadused halvenevad. Niisiis, kui jätad oma päikesekreemi randa või autoaknale küpsema, ei kesta see kindlasti sama hästi kui jahedasse ja kuiva ning päikesevalguse eest kaitstud kohta paigutatud kreem.

Mida teha, kui sa pole kindel, kas päikesekreem on aegunud või mitte?
Kui sa kahtled, kas pikalt kasutuna seisnud päikesekreemi võiks kasutada, siis pigem ära tee seda. Oma naha ja tervise heaks muretse uus ning hoia seda riknemise eest võimalikult hästi.

Allikas: Cosmopolitan