15. maist 28. septembrini Pulga talu rehe all näitus "Mööbel tuli külla", kus tutvustatakse 19. ja 20. sajandi vahetuse Eesti mööbliajalugu. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum
Uudised
18. juuni 2019, 12:51

Suvine käsitöökalender: kuhu minna ja mida teha?

Suvi on pidude ja puhkuste aeg. Võta sõbrad või pere kaasa ja rännake mööda Eestimaad! Sättige marsruudile kindlasti ka mõni töötuba või paaripäevane käsitöökool. Käsitöö on puhkus ja lõõgastus!


NÄITUSED
18. juunist 8. juulini Kangro Tekstiili näitus „Elu nagu muinasjutt“. Näitusel saab näha kangastel kootud rõivaid ja aksessuaare.
9. juulist 29. juulini käsitööettevõtte Ruut ja Triip näitus "Punane! Ilus värv" – käsitöömeister Riina Tombergi isikunäitus.
30. juulist 19. augustini näitus "Kingime Eesti Vabariigile 100 rekonstrueeritud niplispitsi". Näitusel osalevad kõik Eesti niplispitsi tegijad.
Loe lisaks: folkart.ee

Heimtali Muuseumis (Heimtali, Viljandi maakond):
Püsinäitusel "Põlvest põlve elutarkus" saab peale kohaliku kultuuri- ja hariduselu tutvuda ka rikkaliku tekstiili- ja käsitööga. Näituse kuraator on Anu Raud.
Loe lisaks: erm.ee

Eesti Vabaõhumuuseumis (Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn) (foto 1):
15. maist 28. septembrini Pulga talu rehe all näitus "Mööbel tuli külla", kus tutvustatakse 19. ja 20. sajandi vahetuse Eesti mööbliajalugu. Näha saab talurahva ilumeelt ja käsitööoskusi.
Loe lisaks: evm.ee

KÄSITÖÖTUNNID LASTELE
Eesti Vabaõhumuuseumis (Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn) saab kogu suve vältel osaleda käsitöötundides "Käsitöö 10 aastat tagasi". Tundides antakse ülevaade esivanemate käsitööst, saab proovida ise villa kraasida, vokiga kedrata ja ka teisi käelisi tegevusi katsetada. Tundides osalemiseks tuleb eelnevalt registreeruda.
Loe lisaks: evm.ee

SÕBRANNADEGA KALOSSE MAALIMA!
Avinurme Puiduaidas (Võidu 3, Avinurme, Jõgevamaa) saab ise omale särtsakad jalanõud maalida. Kaasa tuleb võtta sõbranna, rõõm ja inspiratsioon. Kõik materjalid on kohapeal olemas. Peale kalosside maalimise saab aidas osaleda teisteski töötubades.
Loe lisaks: puiduait.ee

Avinurme Puiduaidas (Võidu 3, Avinurme, Jõgevamaa) saab ise omale särtsakad jalanõud maalida. Foto: Avinurme Puiduait

TULE TÜNNILAADALE!
23. juunil toimub Jõgevamaal Avinurmes meeleolukas Tünnilaat. Kogu küla on täis naeru, nalja ja muusikat. Laadale kohaselt saab osta parimaid käsitööesemeid, nautida mõnusaid toite ja soetada aiatooteid.
Loe lisaks: avinurme.ee

HANSAPÄEVAD ON KA KÄSITÖÖPIDU!
Suvel vallutavad Eesti linnad keskaegsed pidustused. Need on kogupere peod – saab kontserte nautida, laadamelus osaleda, maitsvaid vanaaja roogasid mekkida ning proovida kätt sepa või kangakuduja juures. Hansapäevadel on alati kohal Eesti parimad käsitöömeistrid oma parimate toodete ja töödega.
26.–30. juunini toimuvad Pärnu Vallikääru pargis XIX Pärnu Hansapäevad.
12.–13. juulini toimuvad Viljandi lossimägedes Keskajapäevad Viljandi Ordulinnuses.
20.–21. juulini vallutavad kogu ülikoolilinna Tartu Hansapäevad.

AVASTA VENE VANAUSULISTE KÄSITÖÖVÕTTEID
Kui satud Peipsi äärde, astu kindlasti läbi ka Peipsimaa Külastuskeskusest (Suur tee 25, Kolkja, Peipsiääre vald, Tartu maakond). Kogu suve toimub seal lisaks teistele üritustele ka rohkelt käsitöö-töötubasid ja käsitöölaager. Õppida saab paku- ja pitsattrükki ning vahaküünalde tegemist.
Loe lisaks: peipsimaa.ee

TULE KANGAKUDUMISE SUVEKOOLI!
IIDA Käsitöökool Vändras (Köstrimäe, Kirikumõisa küla, Põhja-Pärnu vald, Pärnumaa) ootab kõiki kangakudumise huvilisi:
27.–30. juunini kangakudumise algõpetuse kursus
18.–21. juulini rahvariidekangaste kudumise kursus
25.–28. juulini lauatelgede valmistamise õpituba
7. augustil taimede ja košenilliga värvimise õpituba
8.–11. augustini kursus "Kangakudumise tehnoloogiad ja damastraamiga kudumine"
Lisaks saab IIDA Käsitöökooli Muuseumis uudistada vanu Eesti kangastelgesid, tekstiile ja käsitöötrükiseid.
Loe lisaks: iida.ee

VEEDA SUVE ALGUS SETOMAAL!
11.–13. juunini toimub Setomaal Kriisa talus (Litvina küla, Värska) Seto käsitöö ja keelelaager. Laagris õpetatakse vokiga ketramist, kirivöö ja kõlavöö valmistamist ning kangakudumise nippe. Juhendavad Värska Kirävüü naised. Õhtud sisustatakse lauldes, pilli mängides ja tantsides. Ööbimine on talu aidas või aidalakas. Väga oodatud on ka lapsed!
Loe lisaks: Facebooki leht Kriisa talo Setomaal

ÕPI TÕSTAMAAL RAHVARÕIVASTE TEGEMIST!
12.–14. juulini toimuvad Tõstamaal XV Rahvarõiva õpitoad (Tõstamaa mõis, Kalli mnt 13, Tõstamaa, Pärnu). Kogenud meistrite käe all saab õppida traditsioonilist tikkimist, rahvuslike sitsijakkide õmblemist ja loodusvärvidega värvimist.
Loe lisaks: folkart.ee