Foto: Pexels
Kodu ja Aed
20. detsember 2020, 06:15

LUGEJA KÜSIB | Millised jääkuubikurestid on parimad?

"Poes on müügil nii spetsiaalseid kilekotte kui ka silikoon- ja plastvorme. Millised on kõige paremad, et ei jääks külge kõrvalmaitset ja kuubikud sügavkülmas ajaga ei kahaneks," küsib Tiiu Valgast. 

 

Vastab Katrin Jõgi, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialist:
Ükski toiduga kokkupuutuv materjal või ese ei tohi ohustada inimeste tervist, muuta toidu koostist ega rikkuda selle lõhna ja maitset. Need tingimused peavad olema täidetud kõikide jääkuubikute vormide puhul, sõltumata, kas need on valmistatud kilest, silikoonist, plastist või muust materjalist.

Mida eelistada?
Kodus valmistatud jääkuubikutele võivad tekitada kõrvalmaitse ümbritsevast
keskkonnast jää pinnale sattunud aineosakesed. Selle vältimiseks:

  • valmista jääd jääkotis või kattega plast- ja silikoonvormis
  • hoiusta avatud jäävormis valmistatud kuubikuid suletud anumas

Õhukindlalt suletuna säilib ka jääkuubikute algne kuju. Jää kahaneb sügavkülmas, sest toimub tavapärane protsess: vesi läheb tahkest (jää) olekust üle gaasilisse. See on eriti intensiivne sulatusvabades, nn nofrost- või frost-free-külmkappides.

Alternatiiv jääkuubikutele
Keskkonda ja vastutustundlikku tarbimist silmas pidades võiks eelistada jää tegemiseks korduvkasutatavaid materjale. Ühe alternatiivina jääkuubikutele võib kaaluda külmutatud marjade ja puuviljade, näiteks viinamarjade lisamist joogile. Viinamarju on lihtne külmutada ning lisaks hoiab viinamarjakest sulamisel tekkiva vee marjas kinni ja jahutatav jook ei muutu vesiseks.