Petuskeemi võib sattuda, kui vastad tundmatule sõbrakutsele sotsiaalmeedias.Foto: Con Karampelas / Unsplash
Uudised
20. juuni 2019, 06:07

Ära igaühega sotsiaalmeedias sõbrune – see võib lõppeda murtud südame ja suurte võlgadega (4)

Parem on enne sõbrakutse vastuvõtmist olla kahtlev ning uurida, kellega on tegemist. Piret jagab oma maal elava tädi kurba kogemust, kus liigne usaldus läks maksma suuri summasid.

Väikelinnas elav tädi Linda (68) hakkas mulle umbes pool aastat tagasi edasi saatma inglisekeelseid sõnumeid, et ma aitaksin talle neid tõlkida. Tädi ise inglise keelt ei oska ja veebitõlget oli ebamugav kasutada. Mulle tundus kohe alguses imelik, et ta selliseid kirju sai. Saatjaks oli erusõjaväelane, kelle kirjad nõretasid armuavaldustest. Kuna tädimees oli surnud mõned aastad tagasi ning ta elas üksi, siis oli arusaadav, et selline tähelepanu pea sassi ajas. Soovitasin tal olla ettevaatlik, sest mulle tundusid need petukirjadena.

Kahtlased rahaülekanded

Aeg läks edasi ja me sellest rohkem ei rääkinud, kuni ta helistas ja palus mul saata Moneygramiga välismaale raha. Kuna tädipoeg elab perega Inglismaal, siis arvasin, et see on temaga seotud. Summa ei olnud ka suur, umbes 50 eurot ja sain selle samal päeval tagasi.

Edasi läks olukord aga imelikuks. Kord, kui olin just lapsed lasteaeda viinud ta helistas ja kutsus linna omale appi. Saime Viru keskuses kokku ja selgus, et tal oli vaja taas kanda raha, aga oli vaja ka teist dokumenti. Mõtlesin, et kui see on taas väike summa, siis iseenesest pole ju hullu, aga siis selgus, et summa oli 700 eurot! Hiljem tuli välja, et selle sama raha oli ta minu abikaasalt laenanud teisel ettekäändel. Üldiselt me igapäevaselt ei suhte, kuid siis hakkas ta päris tihedalt helistama sooviga raha laenata. Jutt ei olnud enam mõnekümnest või sajast eurost, vaid tuhandetest.

Pidev varjamine

Aegajalt Tallinnasse sattudes kutsusime tädi ikka enda poole ja püüdsime uurida, miks tal on vaja pidevalt raha laenata. Ta seletas midagi seoses oma pojaga ja mõnikord rääkis ka sellest, et tal on kirjasõber, kes tahab talle külla tulla, aga tal on vaja veidi asjade korraldamiseks raha. Ilmselgelt oli tädi armunud ja selliseid haavatavaid naisi kasutataksegi ära.

Ole tähelepanelik oma lähedastega toimuvate muutuste osas! Foto: Rawpixel.com / Pexels

Kirjasõpra lennujaamas oodates

Kõige valusam hetk saabus umbes kuu tagasi, kui ta helistas ja tahtis, et me tuleksime temaga lennujaama kaasa. Tädi kirjasõber oli saatnud talle lennugraafiku koos lennunumbriga, millega ta tuleb Tallinnasse. Kohe oli näha, et asi on vale, sest lennujaama lehel sellise numbriga lendu ei olnud. Olime abikaasaga veendunud, et tegemist on pettusega. Kuna Linda meid ei uskunud, siis sõitsime koos temaga lennujaama ja uurisime infolauast lennu kohta. Nemadki olid väga kahtlevad ja ütlesid, et isegi kui selline lend on, siis võib see olla ümber suunatud teise numbri alla. Nii jäimegi ootama, kuid seda lendu ilmselgelt ei tulnudki.

Ootamatu telefonikõne

Abikaasa mul veel naljatas, et küll nüüd varsti tuleb telefonikõne. Täpselt nii läkski! Umbes 10 minuti pärast helistas tädile meesterahvas, kuna Linda inglise keelt ei räägi, siis sain toru oma kätte. Kuulasin ja kohe oli selge, et tegemist on valega - Briti kõrgem ohvitser ei räägi tugeva aafriklase aktsendiga. Muidugi oli pagas kusagile kinni jäänud ja kohe oli vaja suurt summat, et ta ei hilineks järgmisele lennule ja muu selline udujutt. Vaatamata sellele, et ta kogu aeg püüdis minust üle rääkida, siis õnneks sain talle öelda, mida ma arvan sellisest pettusest ja ähvardasin politseiga kui ta veel ühendust võtab.

Lõputu petuskeem

Kahjuks on aga nii, et kui üks inimene on juba õnge läinud, siis tema kontakt jääb alles ja uued “ohvitserid” püüavad sama skeemiga vanainimest õnge püüda. Pärast seda ei ole Linda enam meile midagi rääkinud. Arvatavasti peab ta kirjavahetusi edasi, ehkki sai ilmselt isegi aru, milline see pettus on. Nüüd tuleb töötaval pensionäril tasapisi külale oma võlad tagasi maksta.

Petuskeemi võib sattuda, kui vastad tundmatule sõbrakutsele sotsiaalmeedias. Foto: Con Karampelas / Unsplash

Pane tähele muutusi!

Petuskeemi sattumisest annavad lähedastele märku...

  • Võõrkeeli mittevaldav inimene tunneb ootamatult huvi inglise keele vastu ja palub tõlkida lauseid,
  • Laenab pidevalt raha,
  • Tahab müüa maha kinnisvara või maad,
  • Varjab kellega ta suhtleb ja miks raha vajab.