Kriss SoonikFoto: Daisy Lappard / Naisteleht
Nipid
26. veebruar 2020, 12:44

Edu nipid! Kriss Soonik annab nõu, kuidas alustada ettevõtlusega (9)

Londonis resideeruv pesudisainer Kriss Soonik-Käärmann on üles ehitanud ettevõtte, mis on tuntud nii Eestis kui ka näiteks Jaapanis. Kuidas väikeettevõtjana edukaks saada, selle kohta oskab Kriss head nõu anda.

Disainer soovitas 2018. aasta novembris Õhtulehele antud intervjuus olla julge ja alustada ettevõtlusega võimalikult vara. Seejuures, kui ümberringi on õpetajaid palju, siis tasub küll teiste nõu ära kuulata, ent otsustada ikka oma sisetunde järgi. Ning loomulikult mõelda ka tulevikule, sest kiire start ei pruugi tähendada püsivat edu.

Krissi nipid äriga alustajatele:

  • Mida nooremalt alustad, seda rohkem jõuad. Ära tuleks kasutada kindlasti oma nooruslik energia.
  • Meeles võiks pidada, et kõige lihtsamatest ideedest sünnivad kõige suuremad asjad. Kui sul sähvatab mõni idee, siis näita ja räägi sellest ka teistele. Jaga seda ideed. Tagasiside on tohutult oluline. Pole mõtet head ideed ainult kümne küünega endale hoida, et järsku keegi varastab selle ära. Jumal hoidku, no las siis varastavad! Sa poleks seda nagunii võib-olla hakanud ise lõpuni tegema. Soovitan kõigile algajajatele, olge julged!
  • Inimesed on erinevad. See, mis ühe puhul toimib ei pruugi teise puhul üldse toimida. Ja vahel mul on tunne, et peadki olema põikpäine ja tegema risti vastupidi soovitustele. On mis on, tulgu mis tuleb. Keegi ei suuda tulevikku ette näha.
  • Kui kõik räägivad, et jube raske on alustada oma firmaga, siis elus püsimine on tegelikult palju raskem. Kui sa oled alguses uus ja huvitav, siis on ju kõik nii põnev. Aga mingi aja pärast näed, kui kiirelt sa pead end uuendama, et põnevust säilitada. Sa pead kogu aeg pildis püsima. Sa pead pidevalt midagi värskendama. Sa pead varvastel olema. 
  • Vastupidiselt levinud arvamusele: eestlane on väga hea klient. Üllatus, üllatus! Eestlane on kuidagi täiesti omas mahlas, julge. See kuidas siin asjad toimivad, nii ei toimi nad kohe kindlasti välismaal.