Isegi kui annad endast parima, et lemmiku hambad oleksid terved, puhtad ja hoolitsetud, ära unusta aeg-ajalt ka ise kriitilise pilguga tema suud uurida! Foto: Kat Jayne / Pexels
Lemmikloom
24. november 2020, 15:55

Väldi tõsisemaid muresid! 10 põhjust, miks lemmiklooma suuhügieenile regulaarselt tähelepanu pöörata

Kehv suuhügieen võib lemmikloomale põhjustada suuremaid probleeme kui meile esialgu tunduda võib. Hambaprobleemid ei ole koerte ja kasside puhul kaugeltki ebatavalised, need põhjustavad palju valu ja piinarikkaid läbielamisi. Kui omanik jätab lemmiku hammaste eest hoolitsemise unarusse või täiesti tähelepanuta, võivad tagajärgedeks olla tõsised haigused. KIKA Eesti juht Ksenia German toob välja kümme põhjust, miks lemmiklooma suuhügieeni eest hoolitseda.

1. Hoolitsetud suuhügieen tähendab paremat hingeõhku. Tervete ja tugevate hammastega loom on õnnelikum ja parema tervisega.

2. Hambahaigused võivad põhjustada tõsisemaid terviseprobleeme, mis mõjutavad teiste organite, halvemal juhul lausa südame tööd.

3. Piimahambad võivad olla mureallikad – alati ei pruugi need õigeaegselt ära tulla, see omakorda võib tekitada igemete ärritust ja hambakivi kogunemist. Kutsikatele on selleks puhuks närimismänguasjad, et hammaste vahetumisest tulenevat valu vähendada.

4. Hammaste ja suuhügieeni eest korrapäraselt hoolitsemine hoiab ära paljude teiste haiguste tekke. Pikemas perspektiivis on see hea uudis ka omaniku rahakotile.

5. Enda hambaid peseme kaks korda päevas – regulaarsed hügieenitoimingud võiksid saada ka lemmiklooma puhul harjumuslikuks.

6. Enamik koeri, kes on vanemad kui kolm eluaastat, on kimpus igemehaigustega. Üleüldiselt on suuõõnehaigused lemmikloomade puhul kõige sagedasemad.

7. Halb või puudulik suuhügieen võib viia hammaste väljalangemiseni, mis tähendab väga palju valu ja võib omakorda tekitada hullemaid kahjustusi.

8. Nii koerad kui ka kassid on osavad valu varjama, mistõttu ei pruugi omanik enne jälile saada, kui põletik on juba väga kriitilises seisus. Kindlasti tasub kord aastas käia loomaarsti juures, veendumaks, et suu on terve ja vajadusel seal teha hammaste puhastamise protseduur.

9. Paremale suuhügieenile aitab kaasa ka toidukvaliteedi jälgimine, mis tähendab seda, et suuõõneprobleeme aitab ennetada selliste toitude söötmine, mis vähendavad hambakattu.

10. Hambavalu korral on oht, et loom kaotab kaalus, ei söö enam korralikult, ei taha mängida ja pelgab puudutusi. Tema silmadest ja ninast võib erituda nõret ning mänguasjad ei paku enam huvi. Lemmik on tuim, ükskõikne ja kergesti ärrituv.

Abiks lihtsad vahendid

Suuhügieeni eest hoolitsemiseks on olemas nii veiseliha- kui ka mündimaitselisi hambapastasid, mis tagavad värske hingeõhu ja kaitsevad hambaid katu eest. Hambaid on mugav puhastada sõrmeharjadega – õrnad sõrmkübarad on mõeldud hambavahede ja igemete puhastamiseks, massaažiharjastega saab hambaid korralikult pesta.

Et kaitse oleks maksimaalne, on soovitatav hambaid määrida ka hambageeliga, mille koostises olev taruvaik desinfitseerib, parandab igemete verevarustust ja väldib hambakivi teket.

Kontrolli hambaid!

Isegi kui annad endast parima, et lemmiku hambad oleksid terved, puhtad ja hoolitsetud, ära unusta aeg-ajalt ka ise kriitilise pilguga tema suud uurida. Hambakivi teke ja igemete punetus ning veritsus tähendavad, et esimesel võimalusel peaks pöörduma loomaarsti poole. Nagu öeldud, lemmikloomad oskavad hästi valu varjata, niisiis tuleb ka ise aeg-ajalt kontrollida, et võimalikult varakult jälile saada.