Kui sa ise veel taimi hästi ei tunne, hangi metsa minnes mõni kvaliteetsete piltide ja põhjalike kirjeldustega raamat.Foto: Anastasiya Lobanovskaya / Pexels
Kodu ja Aed
24. juuni 2021, 10:27

Just suve algus on parim aeg ravimtaimede korjamiseks! (1)

Rahvapärimuses peetakse suve pikkade päevade ja lühikeste ööde aega aasta maagilisemaks perioodiks. Loodus rohetab ja kõik taimed on jõudmas oma kasvu haripunkti. Seepärast on pööripäeva paiku ravimtaimede korjamiseks parim aeg.

Mitme juunis õitsva ravimtaime rahvakeelne nimetus on jaanilill, viitamaks sellele, et neid korjatakse enamasti jaanipäeva paiku. Sellised on näiteks põdrakanep, käokannus, ristik, naistepuna, rukkilill, angervaks, äiatar, nõmm-liivatee jpt. Samuti tasub juunis varuda kaselehti, õige aeg on hakata koguma ka metsamarju ja peenral kasvavaid ürte.

Kuidas on õige korjata?

  • Tunne taime. Kui sa ise veel taimi hästi ei tunne, hangi metsa minnes mõni kvaliteetsete piltide ja põhjalike kirjeldustega raamat. Võid ka uurida, kas lähikonnas toimub mõni ravimtaimede korjamisega seotud kursus

  • Parim aeg korjamiseks. Oota taimede korjamiseks päikesepaistelist ja kuiva ilma, sest siis on neis sisalduvate ainete tase kõige kõrgem. Enne keskpäeva on parim korjata huulõielisi taimi, nagu salveid, münti, punet ja naistenõgest, sest siis sisaldavad nad kõige rohkem eeterlikke õlisid. Keskpäeva paiku tasub korjata sarikalisi taimi, nagu tilli, koriandrit ja leeskputke. Kella kahe ajal päeval kogu saialilli, sest siis sisaldavad nad kõige enam antioksüdante flavonoide. Kella 15–16 paiku on parim aeg korjata kõrge mõruainete sisaldusega puju ja koirohtu.

  • Korja vastutustundlikult.
    - Tähtis on, et sa ei korjaks taimi, mis on looduskaitse all.
    - Jäta alles vähemalt ⅓ sealsest taimepopulatsioonist, et liik samas kohas ka järgmisel aastal edukalt kasvaks.

  • Igalt poolt ära korja.
    - Korja ravimtaimi maanteest soovitatavalt vähemalt 200 meetri kauguselt.
    - Väldi ravimtaimede korjamist suurte põldude juurest, sest ka lähedal asuva metsa taimed võivad olla põllumajanduskemikaalide tõttu saastunud.

  • Võta kaasa hea korjekott. Kogu taimi põllul õhulisse kasti, korvi või naturaalsest materjalist kotti.


Kui tahad kuivatada
Pikaajaliseks säilitamiseks kuivata õisi ja lehti hästi ventileeritud kuivas hämaras ruumis 25–40 °C juures 1–2 nädalat. Õite kuivatamisel on eriti oluline, et ruum oleks pime, kuna siis säilivad nende erksad värvitoonid kauem. Vajadusel sega taimi ja jälgi, et neile ei tekiks hallitust. Kui tekib, on ruum järelikult liiga niiske.
Soovitatav on kuivatada ka marju, sest nõnda säilivad need maitsvate ja aromaatsetena kuni aasta. Metsmaasikad kuivavad ahjuplaadil ühe kihina minimaalse õhuniiskuse ja 25–35 °C juures paar päeva või praeahjus pöördõhurežiimil 50–60 °C juures 1–2 tunni jooksul. Mõlemal juhul tuleks marju aeg-ajalt segada, et need kuivaksid ühtlaselt. Hea tulemuse saad ka spetsiaalse kuivatiga. Õigesti kuivanud marjad peaksid tekstuurilt meenutama rosinaid.
Kuivatatud taimi säilita kuivas ja hämaras valguskindlates anumates, et taimede lõhn, värv ja kasulikud omadused säiliksid võimalikult kaua.
Huulõieliste, nagu piparrohu ja nõmm-liivatee säilitamine on lihtne ning optimaalsete tingimuste juures säilivad nende omadused kuivatatuna kaua. Piparmünt aga kaotab esimese säilitusaasta jooksul üle kolmandiku oma kasulikest ainetest. Seega tuleks seda varuda just nii palju, kui aastaks vaja läheb. Talvel saad kuivatatud lehtedest teha teed, ravivanne, aga ka maitsvaid ürdisooli.

Kui tahad külmutada
Sügavkülmutamiseks aseta marjad ühe kihina suure karbi põhja nii, et need üksteisega kokku ei puutuks, ning lase paar tundi külmuda. Seejärel võid marjad väiksemasse karpi või kilekotti panna. Siis ei ole ohtu, et need üksteist muljuksid või kokku külmuksid. Eraldiolevaid marju on palju mugavam hiljem kasutada.
Maitse- ja ravimtaimede külmutamiseks puhasta need enne ning haki peeneks. Aseta need seejärel portsjonite kaupa jääkuubikute konteineritesse, kattes taimed veidikese veega.
Lilli külmutades lisa jääkuubikuvormidesse kroonlehti või kogu õis ja kata samuti natukese veega. Kui taimed on jääs, kalla kuubikud suuremasse kotti kokku.

Midagi põnevamat
Värsketest ravimtaimedest on võimalik valmistada ka raviõlisid, äädikat, veini ja kreeme. Need meetodid on eriti head just kummeli ja tilliga, sest nende aroom kaob kuivatades kiiresti.

Tee ise õieäädikat!

Milliseid õisi valida?

  • Metskassinaeris soodustab seedimist.

  • Rukkilill mõjub hästi silmadele.

  • Ristik tõstab isu.

  • Saialill on põletikuvastane.

Vaja läheb:

  • õunaäädikat

  • purki

  • värskeid söödavaid

  • õisi

Tee õieäädikat nii:

  • Valmista õied ette. Korja värskeid õisi ja puhasta need putukatest. Pane õied purgi põhja.

  • Kata äädikaga. Vala õitele õunaäädikat, nii et need oleks täiesti kaetud, ja sulge purk.

  • Jäta tõmbama. Tõsta purk seguga nädalaks hämarasse kohta seisma.

  • Kurna ja säilita. Kalla vedelik marlile, nii et saad puhta taimeosadeta õieäädika. Vala vedelik pudelisse. Sildista pudel ja kirjuta peale valmistamisaeg.

Õunaäädika baasil valmistatud õieäädikat on sobilik kasutada salatikastmete
või suuloputusvedeliku valmistamiseks.

ET SOOVID TÄITUKSID...
Jaanipäeval punu põllulilledest endale pärg. Rahvakombe järgi visatakse see õhtul jaanitulle ja kui midagi siis soovida, minevat kõik sel maagilisel ajal täide.