Kogenud ajapidajad teavad nii mõningaidki nippe, kuidas tülikad putukad aiast eemale peletada.Foto: jggrz / Pixabay
Kodu ja Aed
29. juuni 2019, 12:56

Aiapidajate lemmiknipid, mille abil saad lahti lehetäidest (1)

Lehetäid on aias ühed tõelised nuhtlused, kes ilmuvad välja ootamatult ja neist lahti saada on päris keeruline. Kogenud ajapidajad teavad aga nii mõningaidki nippe, kuidas tülikad putukad aiast eemale peletada.


Roheline seep on kõige tuntum leebetest kahjuritõrjevahenditest. Seebilahusega tuleks taimi korduvalt pritsida või isegi pesta päeva või paari tagant. Seep takistab kestumist, ummistab täide hingamisavad, mille tõttu nad ei saa süüa ega hingata.

Tugeva veejoaga lehtede alumiste külgede pritsimine eemaldab lehetäid. Veele võib lisada kaaliumpermanganaati (väga lahja lahus), söögisoodat, rohelist seepi või nõudepesuvahendit.

Sibula-küüslaugutõmmis on samuti tõhusaks vahendiks osutunud. Selle valmistamiseks haki 1 sibul ja küüslauk ning vala peale liiter vett. Lase sellel ööpäev seista ja pritsi taimi ilma lahjendamata. Lisaks kahjuritele tõrjub see ka taimede seenhaigused.

Coca-cola ja Fairy segu on aiapidajate seas levinud lehetäide tõrjevahend. Õlid ja suhkrud takistavad täide kestumist. Samas võib magus jook meelitada ligi sipelgaid.

Ole õrn!
Enne kui kogu taime tõrjevahendiga üle pritsid, katseta seda kõigepealt paaril lehel. Muidu võid mõne õrna taime ära rikkuda.

Hoia pidevalt silm peal!
Uus põlvkond lehetäisid tekib iga kahe nädala tagant. Seega tuleks regulaarselt taimed üle vaadata ja vajadusel tõrjet teha. Selleks võiks kasutada erinevaid vahendeid vaheldumisi, sest kui täid ühega ära harjuvad, siis see enam ei toimi.