SöögilaudFoto: Priit Grepp
Sisustus
25. juuni 2019, 10:38

Millisest materjalist söögilaud endale koju valida? (1)

Pole kahtlustki, et tegemist on üliolulise mööbliesemega, mille ost tuleb hoolega läbi mõelda.  Söögilaua materjal on äärmiselt tähtis ja seega saame uurida sisekujundajalt, millisest materjalist? 

Söögilaua valmistamiseks võib kasutada väga paljusid erinevaid materjale. Traditsioonilise puidu ja vineeri kõrval tehakse ka betoonist, plastist ja isegi papist söögilaudu. Viimased on kahtlemata väga ekstravagantsed, ent praktilisema meelega inimene valib ilmselt siiski midagi klassikalisemate materjalide seast. Allpool on mõned levinumad söögilaua tüübid nende valmistamiseks kasutatud materjalide alusel.

  • Täis- ehk liimpuidust söögilaud on saadud täispuidust lamellide ehk rahvakeeli puidutükkide kokkuliimimise teel. Täispuidust söögilaud on üks luksuslikumaid, kuna see jätab väga naturaalse mulje. Materjali eeliseks on ka selle taastamise võimalus - väiksemaid defekte on lihtne eemaldada, kui neid kergelt liivapaberiga hõõruda ja seejärel õlitada. Laua miinuseks on võrdlemisi kõrge hind ja vajadus hoolduse järele: täispuidu kauni väljanägemise säilitamiseks tuleb seda vähemalt kord aastas õlitada.
  • Vineerist söögilaud on samuti küllalt naturaalne, kuna selle valmistamiseks kasutatav vineer on saadud puidulehtede (spooni) kokkuliimimise teel. Selline tehnoloogia võimaldab toota väga põneva kujuga mööbliesemeid, kuna materjal on elastne, ent samas tugev. Kahjustunud vineeri on võimalik ka mõningal määral taastada, kuid see on üpris vaevarikas. Kriimustuste eemaldamine vajab parajat kunstniku kätt, kuna lihvimise asemel tuleb tegeleda hoopis süvendite täitmise ja toonimisega. Aga sellest pole hullu - YouTubest leiab piisavalt õpetlikke videoid :)
  • MDF-materjalist söögilaud koosneb sisuliselt kokkupressitud puidutolmust. Selline laud on sageli värvitud või muu kaitsva kihiga kaetud (näiteks laminaat). MDF on nii täispuidust kui vineerist rahakotisõbralikum, ent ka vähem vastupidav: kui tekitad lauale kriimu või täkke, pole seda enam võimalik välja lihvida. Kui kasutada moetööstuse terminoloogiat, võiks MDF-plaati nimetada mööbli kiirmoeks. See on stiilne ja soodne, kuid vajab ka üpris sagedast väljavahetamist.
  • Endiselt on küllalt levinud puitlaast- ehk saepuruplaadist söögilauad, kuigi viimasel ajal tõstavad üha enam pead n-ö moodsamad materjalid. Saepuruplaati ei peeta väga heaks materjaliks, kuna selle tootmisel kasutatakse formaldehüüdi sisaldavat liimi, mis on suure tõenäosusega kantserogeenne. Materjal ise ei kujuta endast samuti midagi erilist - saepuruplaadist mööbel ei ole kuigi vastupidav ning seda on pea võimatu taastada. Hinnalt on see aga küllalt soodne, seega kui sinu jaoks on esmatähtis söögilaua maksumus, võid kaaluda ka saepuruplaadist söögilauda.

Allikas: Sisustuslust.