Foto: Unsplash
Sisustus
30. märts 2021, 08:40

Linane kangas on sisekujunduses popp! Kuidas seda hooldada, et hea välimus püsiks?

Linane on naturaalne ja lihtne materjal, seega on linase voodipesu, kardinate või muude linaste dekoratiivsete elementide hooldus samuti lihtne. Hea on meeles pidada ja teada, et linane läheb juba iseenesest iga pesukorraga pehmemaks ja imavamaks.

Siin mõned lihtsamad juhised, kuidas säilitada linase voodipesu hea väljanägemine paljudeks aastateks. Samas tuleks alati kontrollida tooteetiketti, sest hooldusjuhised võivad erinevatel linasest kangast esemetel erinevad olla – see sõltub iga kanga omadustest.

Enamjaolt võib kõiki linaseid tooteid rahumeeli pesta pesumasinas ja loomulikult soovi korral ka käsitsi.

MASINPESU

Naturaalsete kangakiudude ilu säilitamiseks kasutage õrnpesu programmi. Pesumasinat ei tasuks üheks pesukorraks väga täis toppida. Voodipesul peaks trumlis ringlemiseks piisavalt ruumi olema.

Vältida tuleks ka linase pesu pesemist koos teiste raskete riideesemetega nagu vannilinad või teksad.

Sobilik pesuvee temperatuur tumedate esemete jaoks on 40°C ja heledate esemete tarbeks 60°C. 

Linase pesu jaoks pole pesupehmendajat tingimata tarvis, ehkki see pole ka otseselt keelatud. Nagu juba eelpool mainitud, linane kangas pehmeneb ise aja jooksul märgatavalt.

Kui linast pesu või kardinaid õhu käes kuivatada, siis selle eluiga on küll pikem, kuid võib kuivada veidi jäigaks. Seetõttu soovitame kuivatis ja õhu käes kuivatamise kombinatsiooni - vahel kuivatis, vahetevahel värskes õhus. Kuivatis kuivatage pesu umbes 10-20 minutit keskmisel kuumusel. Seejärel võtke kergelt niiske pesu masinast välja, riputage või laotage tahenema.

TRIIKIMINE

Otsest vajadust kivipestud linast kangast triikida pole - kerge korts annabki mõnusama ja pehmema tunde. Kui aga veidi kortsus voodipesu või diivanikate hakkab teie silma riivama, on triikimine igati asjakohane. Sel juhul tehke seda, kui pesu on veel kergelt niiske. Kasutage keskmiselt kuuma triikrauda ja vajadusel aurufunktsiooni.

Allikas: ÖÖKÜLM