Katusega seotud probleemidega ei maksa oodata – tihtipeale on parandustööd hoopis kallimad.Foto: PantherMedia/Scanpix
Kodu ja Aed
26. juuni 2019, 19:29

ENNETA LEKET: mida teha, et vihmavesi ühel hetkel katusest läbi ei sajaks? (2)

Kui katuse tavapärase hooldusega saab hakkama majaomanik ise, siis kord 5–10 aasta jooksul tasuks lasta katus professionaalsel ehitajal üle vaadata. Miks seda vaja on teha?

Kevadel pärast lume sulamist ja sügisel puudelt lehtede langemise järel tuleks katus üle vaadata, et hinnata, kas kõik katusedetailid on omal kohal. Samuti tuleks katus ning vihmaveerennid puhastada murdunud puuokstest, lehtedest ja muust prahist. Kõik need on tööd, millega saab iga majaomanik lihtsasti hakkama.

„Isegi kui silmnähtavaid probleeme pole, võiks katuse kord viie kuni kümne aasta jooksul lasta professionaalsel ehitajal üle vaadata. Katusemeister hindab lisaks visuaalsele väljanägemisele ka materjalide seisukorda, näiteks kas temperatuurikõikumised ja UV-kiirgus on mõnda tihendit kahjustanud. Kriitilised kohad on katuseaknaid ümbritsevad tihendid, samuti katuseneelud, hari ning korstna läbiviigud,“ seletab BMI Monieri müügijuht Erkki Tepper.

Selline ülevaatus annab võimaluse ettevaatavalt hinnata, kas katusel on mõne aasta möödudes vaja kohendustöid teha. Näiteks tihendite vahetamisel on võimalik kõik senised katusekivid tagasi panna, uue neelutihendi paigaldus võib õnnestuda isegi nii, et katusedetaile pole vaja ajutiselt lahti võtta.

Siiski kaasnevad selliste töödega kulud, mida on hea ette teada. Samas ei tasu Erkki Tepperi sõnul aga oodata katusega seotud murede süvenemist või koguni vee tuppa tilkumist, sest siis on parandustööd juba oluliselt kallimad. Sellisel juhul võib lisaks kuluda raha soojustuse ja puitkonstruktsioonide vahetamisele, niiskuskahjustusega siseviimistluse uuendamisele ja veel mitmele muule asjale.

Edasi loe portaalist kodus.ee.