Õigesti hooldatud tomatitaimed annavad ka rohkelt vilju.Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
22. juuli 2021, 06:07

Kärbi tomatitaimi õigesti – nii saad palju magusaid vilju

Jättes tomatitaimed kasvuhoones tähelepanuta võib sind peagi tervitada läbipääsmatu džungel, kus vilju kesiselt. Samas ei tohiks taimede kärpimisega ka üle pingutada. Tomatitaimi õigesti kujundades saad palju magusaid vilju.

Kõrgekasvulistel sortidel kujunda taim üheharuliseks. Selleks eemalda külgvõsud, mida taim igast lehekaenlast kasvatama hakkab. Keskkasvulisele taimele võib jätta 1-2 haru ja ülejäänud külgvõrsed peaks eemaldama. Madalakasvulised taimed lõpetavad kasvu peale 3-5 õisikuvart ja hakkavad seejärel kasvama külgvõrsete arvelt. Seega tuleks taim kujundada vastavalt soovile.

Juulis, kui taimed on lopsakaks muutunud, võib eemaldada mõned rohelised viljakobaraid ümbritsevad lehed, et tomatid saaksid päikesesoojuses küpseda. Samas ei tohi eemaldada kõiki lehti, sest need tagavad taimele vajalike toitainete saamise. On ka väidetud, et just viljade lähedal olevates lehtedes toimub suhkrusüntees ja tänu sellele muutuvad tomatid magusaks.

Alumised lehed tuleks eemaldada siis, kui viljad hakkavad värvuma. Lisaks kolletunud lehtedele võib ära lõigata ka mõne rohelise lehe. Hea õhu juurdepääs aitab eemale hoida hallitust ja taimehaiguseid. Alles võiks jätta lehed, mis tomatikobaraid toetavad. Vastasel juhul võivad vilju hoidvad varred raskuse all murduda.