Foto: Erakogu
Lemmikloom
8. juuli 2019, 17:06

Maailmarändurist koera Mate seiklused: 20 tunniga transpordipuuris Hiinast Eestisse

Kui pere läheb pikale reisile või kolib, tulevad kaasa ka lemmikud. Just nii on Dubais elava Laura Põldmaga kaasas käinud tema borderkolli Mate. Ühiseid pikki reise on nad teinud juba üksjagu.

Kui pere läheb pikale reisile või kolib, tulevad kaasa ka lemmikud. Just nii on Dubais elava Laura Põldmaga kaasas käinud tema borderkolli Mate. Ühiseid pikki reise on nad teinud juba üksjagu.

Intelligentne borderkolli Mate (9) sai Laura (33) pereliikmeks üheksa aastat tagasi, kui naine elas Hiinas Macaus. Sealt kolis ta mõneks ajaks tagasi Euroopasse, kuhu loomulikult ka lemmik kaasa tuli. Nüüd elab Laura juba seitse aastat Dubais, kus tema hoole alla on lisandunud tänavalt leitud kass Yalla (7). Tema veel reisinud ei ole, kuid juhul kui Laura peaks kuhugi mujale kolima, tuleb kiisu kindlasti kaasa.

Paberid korda!«Mu esimene ühine reis Matega oli kaheksa aastat tagasi Hiinast Eestisse, mis koosnes kolmest lennust ja kümnetunnisest sõidust transpordilaevaga. Reis kestis kokku üle kahe ööpäeva,» meenutab üritusturunduses tegutsev naine. See sõit oli tõeline proovikivi! «Hakkasin Hiinast Eestisse tulekut korraldama juba varakult enne reisi, sest peale reisiplaani pidi koeral olema ka luba Euroopasse sisenemiseks. Enne kui sain hakata Euroopas vajalikke pabereid ajama, pidin saatma Mate vereproovi Euroopa Liidu poolt aktsepteeritud kliinikusse Tartus. Peale selle pidid olema tehtud kõik vajalikud vaktsiinid ja need kantud ka koera passi. Kuna ekspordiloa korraldamine oli keerukas protsess, kasutasin spetsiaalse firma teenust,» räägib Laura.Et koerale oleks reis emotsionaalselt lihtsam, ostis naine talle kolm kuud varem transpordipuuri, millega lemmik sai kodus tutvust teha, et tareisi ajal end selles turvaliselt tunneks. Selles puuris pidi Mate lennuki pagasiruumis üksi viibima kogu lennu, sest salongi loomi ei lubata. Samutiõpetas perenaine Matet puurikülge kinnitatud pudelist jooma, mis on nagu suur versioon hamstrite kuuliga joogipudelist. Nii polnud ohtu, et lemmik lennukis janus on, samuti et puuris midagi ümber läheb.

Edasi lugemiseks: