Shabby Chic PinkFoto: fotod tootjad: Milan Chic Chandeliers, Öökülm ja Le Petit Pierrot
Sisustus
5. juuli 2019, 14:23

Romantiline, nostalgiline ja naiselik shabby chic ja kuidas seda sobitada põhjamaisesse kodusse (2)

Eelmise sajandi 80ndatest alguse saanud ja populaarseks muutunud shabby chic (eesti keeles ehk võiks nimetada närutatud elegantsiks) pole päris jälgi jätmata möödunud ka Põhja-Euroopast ja Skandinaaviamaadest, hoolimata sellest, et pealtnäha ei peaks shabby chic kodukujundusstiilil üldse asja olema põhjamaisesse, korrastatud ja praktilisse kodusse. Veelgi enam, vahel, ja tihti ka ülekohtuselt, on shabby chic kodukujundust Põhja-Euroopas peetud lausa maitselageduse etaloniks. 
Shabby Chic Gray Foto: fotod tootjad: Looks Like White ja Öökülm

 

Siiski on hea meeles pidada, et Inglismaa ja Prantsusmaa 19.sajandi maa-aadlike kodukujundusstiilist inspireeritud shabby chic stiilil on ka omad eelkäijad nii Skandinaavias kui Saksamaal, vastavalt siis gustaviaanlik kujundusstiil Rootsis või biedermeier Saksamaal - ka neid peeti omal ajal veidi kergemeelseteks ja arenenud maitsemeelega inimestele sobimatuteks. Kuid olgem ausad - mitte üks kujundusstiil ei ole iseenesest labane, samuti pole ükski kodukujundusstiil iseenesest väljapeetuse ja maitsekuse garant - lõpptulemus sõltub ikkagi konkreetsest ruumist ja selle ruumi kujundaja oskustest ja andest.

Shabby Chic stiili võtmeks on ihalus kõige vana, kulunud, ülimalt romantilise ja feminiinse ning autentse järele, mida tänini võib leida Vahemeremaade, Prantsuse ja Inglise lihtsatest maamõisatest ning mis meenutab aegu, kus inimestel oli aega ja võimalusi dekoreerida oma kodu iga viimnegi detail ja seda eriti rõõmsalt, roosalt ja ornamendirikkalt. Arusaadavalt pakub selline kodukujundus ka tänapäeval teatud turvalisust - tolleaegsel inimesel polnud vaja peljata ei tuumasõda, kliimasoojenemist ega maakera ülerahvastamist ning sellises stiilis kodus olemine on hea pelgupaik ka 21.sajandi infoühiskonna inimestele. Kummalisel kombel on shabby chic kodukujundusstiil 20.sajandi lõpul eelkõige populaarne just Ameerikas, aga nagu meie, põhjaeurooplased, armastame ameeriklaste kohta öelda ja mõelda - nemad peavad ju kõik asjad kõvasti üle võlli keerama. Eks sealt on ka paljude ettekujutus kogu stiili kohta - rohkelt roose, sitse-satse-pitse, romantilisi kipskujukesi, taimornamentikaga küünlajalgu ja kullatud lõvijalgadega vanne. Selline üleküllus ongi kohati isegi nunnu ja armas, kuid põhjaeurooplase jaoks on seda ehk tõesti liiga palju ja endale just pärist sellist roosamanna-nukumaja meenutavat kodu vist ei tahaks. Aga kui moodne skandinaavialik minimalism tundub liiga külm, steriiline ja kalk, ja kodukujundaja hinges on ravimatu romantikapisik, siis mõningat lihtsat kujundusnippi silmas pidades võib tulemus olla suurepärane, kaunis ja maitsekas, põhjamaises võtmes, shabby chic stiilis kodu küll.

Loe edasi Öökülma blogist.