Foto: Easy Outdoors
Nipid
11. juuli 2019, 12:08

RETK LOODUSESSE: 10 kasulikku soovitust matkasellile (3)

Suvi on mõeldud matkamiseks ning Eesti loodus on selleks justkui loodud. Siin pole ei ülemäära tigedaid loomi, ekstreemseid ilmastikunähtusi või midagi märksa ohtlikumat. Sellest hoolimata on mõistlik teatud asjad enne läbi mõelda, et rännakud ei muutuks üsna ruttu eksirännakuteks. Kümmet väärt nõuannet jagab asjatundjast matkamees Vambola Lembit.

Planeeri teekond

Mitte lihtsalt kaardil sirgjoones punktist A punkti B, vaid reaalseid olusid silmas pidades ning võimalusi arvestades. Nii on lihtsam ettevõtmiseks kuluvat aega ja päevateekonna pikkust planeerida ning oma varustust kokku panna, otsustada, mida kaasa võtta, mida maha jätta.

Anna kellelegi teada, kuhu lähed

Anna ka teada, millal umbes tagasi kavatsed jõuda. Sa ju ei taha olla üks nendest, kelle tagaotsimiskuulutus mööda sotsiaalmeediat ning päevalehtede esikülgi igavesest ajast igavesti ringlema jääb.

Tee pilti

Mitte endast või suvalistest asjadest (kuigi seda võid ka teha, sest selfid on endiselt moes ning üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna), vaid lihtsasti ära tuntavatest looduslikest objektidest või maamärkidest. Nii leiad eksimise korral väiksema vaevaga tagasitee ja kui seda pole vaja, siis on pärast kodus lihtsalt tore vaadata, kus sa käisid ja mida tegid.

Tunne oma varustust

Kas sul ikka on vaja nuga, kääre ja saagi või piisab ühest multitoolist? Kas su kott ikka peab piisavalt vett või muutub see iga väiksemagi vihmasabina järel sama raskeks kui üks keskmine sangpomm? Kas suvine magamiskott on piisavalt soe või tuleb ikkagi talvine kaasa võtta? Jne jne. Esilekerkivate küsimuste hulk võib alguses mõjuda küll hirmutavalt, kuid nendele vastuste leidmisest võib sõltuda sinu heaolu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Hangi endale kepp

Matkakepp, selline paras, mitte mingi pikk ja peenike võluri sau või lühike ja jändrik orki nui. Vaid selline, millele on mugav toetuda, millega saab väiksemaid veetakistusi ületada ning mida võib malakana kasutada, kui kuri kipub karja trügima.

Tee pause

Puhka. Imetle ümbrust ning iseennast, et sa juba nii kaugele oled jõudnud. Ja jõuad veel, sest sa teed pause. Puhkad. Mõistliku aja tagant ning vastavalt sellele kuidas su enda füüsiline vorm dikteerib. Samas, kui võimalik, katsu kinni pidada teekonna planeerimisfaasis paikapandud ajalisest raamist.

Võta kaasa varupatareid

Igaks juhuks, sest pealambi kustuvas valguses on tüütu askeldada. Isegi kui sa arvad, et sul on öönägemine. Rääkides aga pealambist ja patareidest, siis mõistlik on üks pealambi patareidest päevaseks ajaks teistpidi sisse panna, nõnda et pealamp kotis kogemata sisse ei lülituks.

Lae akupank täis

Ka laetud akupank ei tee paha, tuleb kasuks järgmise nõuande juures.

Hoia telefon laetuna

Iseenesest mõistetavatel põhjustel. Ei, mitte sotsiaalmeedias surfamiseks või uudiste lugemiseks ega ka muusika kuulamiseks, vaid juhuks, kui peate abi kutsuma. Või nagu juba öeldud, olulistest maamärkidest fotode tegemiseks või teekonna jälgimiseks.

Leia sobiv ööbimiskoht

Juba teekonda planeerides arvesta sellega. Hästi sobivad pikemateks peatusteks RMK lõkkekohad ja metsaonnid, sest seal on lubatud tuld teha (enamasti on isegi puud valmis pandud) ning tõenäoliselt leidub ka mõni katusealune, kus silm looja lasta. Nii võid kaaluda teatud varustuse nagu priimuse, selle kütuse, ja telgi koju jätmist. Igaks juhuks, plaan B mõttes, võiks need aga siiski kaasas olla. Juhul kui olete oma liikumiskiirust ja teekonna pikkust valesti arvestanud. Või, mis suvisel ajal üsna tõenäoline – on RMK lõkkekoht juba hõivatud.