Piparmünt on nii ravim- kui maitsetaim.Foto: Marko Blazevic/Unsplash
Uudised
6. juuli 2019, 06:15

Mitmekülgne piparmünt ravib ja rahustab, maitsestab ja kaunistab!

Just nüüd on piparmünt, see roheline ravim- ja maitsetaim, peenral täies ilus. Taime kasutusvõimalusi on mitu, alates aromaatsest teest, lõpetades laia spektri raviomadustega.

Mitmekülgse taime ajalugu läheb tagasi Inglismaale – piparmünt, nagu me praegu seda tunneme, saadi 1670ndate paiku kahe loodusliku liigi ristamisel. Kiirelt levis hübriid Euroopasse ja Aafrikasse ning on nüüd laiemalt kasutusel peaaegu üle maailma.

Piparmündi eellastega, on leitud, et maitsestasid oma veine esimese aastatuhande alguses vanad kreeklased ja roomlased. Samas on piparmündist veelgi varasemaid märke – kuivatatuna pandi taimelehti kaasa ka hauakambritesse Egiptuse püramiidides 1000 aastat eKr. Juba sellest ajast on märke, et taime kasutati laialdaselt erinevate tervisehädade leevendamiseks.

Raviomadused

Piparmünt on hea valuvaigistava toimega, leevendades edukalt pea- ja menstruatsioonivalusid. Tass meeldiva aroomiga rohekaskollast teed meega korrastab seedimist, vähendab ka iiveldust ja kõhugaase. Külmetuse korral aitab soe mentooline tee paremini taluda hingamisteedehaigusi, sest alandab peas turset. Õhtul juues aitab jook uinuda ja toob ööseks sügavama une.

Piparmündis sisalduvad ained kontrollivad mõnevõrra halva kolesterooli taset ja alandavad veidi vererõhku. Peale määrides on piparmündis sisalduval mentoolil mõningane tuimastav toime.

Mida taim sisaldab?

Piparmünt on värskena süües ideaalne kaaliumiallikas, mis osaleb lihaste, südame, neerude ja kesknärvisüsteemi töös. Piparmünt sisaldab ka rohkelt mangaani, rauda ja kaltsiumit, muu hulgas vaske, C-, E- ja K-vitamiini, aga ka tervet spektrit B-vitamiine.

Taimes on ka rohkelt mentooli, valkjat vahataolist ainet, mis annab sisse hingates, nahale määrides või süües jahutava värskendava efekti ja on teadagi seetõttu kasutuses peale määritavates geelides, nätsudes ja õhuvärskendites.

Piparmünt köögis

Kulinaarias on piparmündilehed kasutusel erinevate roogade, eriti magustoitude maitsestamisel ja kaunistamisel. Piparmündiga antakse vürtsi padadele, nii taime- kui ka liharoogadele. Tihti lisab peeneks hakitud piparmünt salatile hoopis värskema meki!

Meeldiva maitsenüansi saamiseks tasub seda suristada ka määretesse ja smuutidesse, samuti soojadesse ja külmadesse kastmetesse.

Piparmünt sobib hästi kokku:
marjadega;
õunadega;
pirnidega;
ploomidega;
aprikoosidega;
kirssidega;
meloniga;
šokolaadiga;
jäätisega;
kuumade kohvi- ja kakaojookidega;
mündipesto sobib ideaalselt kanalihaga.