ÕU ON OSA TOAST: Suured aknad ja küljele lükatud kardinad lasevad terrassil paista elutoa jätkuna.Foto: Stanislav Moškov
Kodu ja Aed
10. juuli 2019, 12:26

Mesimagusa olemise kütkeis: kaunis kodu Viimsis võlub mänguliste lahenduste ja mahedate värvidega

Nestrate Viimsi-koju jõudes satud kohe mesimagusa olemise kütkesse. Tunnet ei loo aga ainult perenaise valmistatud kook ega tuppa toodud õied, vaid elamise küpsed, samas mängulised lahendused ja julged, ent mahedad värvid. Tasakaalukust õhkub ka pere olemusest.

Nestrate Viimsi-koju jõudes satud kohe mesimagusa olemise kütkesse. Tunnet ei loo aga ainult perenaise valmistatud kook ega tuppa toodud õied, vaid elamise küpsed, samas mängulised lahendused ja julged, ent mahedad värvid. Tasakaalukust õhkub ka pere olemusest.

Tänu justkui pere motoks saanud mõtteviisile «Aeg ei lähe, vaid aeg tuleb» jõudis pere kaks aastat tagasi ka selle koduni. Pärast pikki luhtunud otsinguid,peamiselt Tallinnas Nõmmel, loobusid Nestrad mõttest renoveerimist vajavast majast. Algul kerge skeptilisusega võetud Viimsi võlus hetkega tänu heale õhkkonnale, mahedale talvele ja pikemale sügisele, metsa-mere linnalähedusele. «Ilmselt oligi kõike eelnevat vaja, et jõuda Viimsisse,» usub kodu perenaine Merle Nestra (36). Sageli juhatab elu ise õigete otsteni. Kuidasmuidu võiks juhtuda kodu otsa tänu sotsiaalmeediareklaamile!Uuski vajab kohendamistVarem 20. sajandi alguse puumajas, hruštšovkas ja 1950ndate stalinistlikushoones elanud perele oli Viimsi ridaelamuboks esimene nüüdisaegsem kodu. 2006. aastal ehitatud majal olid enne neid olnud kahed omanikud, kelle sisustusmaitse modernne ja minimalistlik. Kui teisi kodusid on nad pidanud põhjalikult renoveerima, siis sel korral tehti enne sissekolimist vaid hädavajalik:alumise korruse epopõrand vahetati parketi vastu, üks magamistubadestehitati vaheseinaga kaheks ning pehmele mööblile ja vaipadele telliti süvapuhastus. Põrandavahetus tulenes puhtalt praktilisest vajadusest. «Epo on külmem kui parkett, sest tavaliselt paigaldatakse see üldkasutatavatesse, mitte eluruumidesse. Päikese ja ajaga pleegib see ka kollakaks ning väikeste lastega on iga puru põrandal kohe näha,» loetleb Merle põhjuseid, miks otsustati puidu kasuks. Parkett pandi aga vastupidiselt kõigi soovitusele jooksma diagonaalselt, kasutades seejuures eri laiusega põrandalaudu. Hoiatused, et nii kulub materjali rohkem, ei vasta pere hinnangul tõele.

Kui muude asjadega on pererahvas ise hakkama saanud, siis põrandapanekuks otsiti töömees. «Mida aeg edasi, seda rohkem saame aru ka oma aja väärtusest, kuid tuleb tunnistada, et raske on leida inimest, kes teeks korralikult ja nii, nagu sulle sobib. Paljud töömehed ka keeldusid parketipanekust, sest polnud kindlad, kuidas see epo peale istuma jääb,» sõnab naine. Valgega kaetud roosteKui eelmise omaniku poolt värskelt värvitud seinu ja uut terrassilaudist ei olnud mõtet ümber tegema hakata, siis üks oli selge – roostekarva detailid pidid kaduma. Eriti tungisid need esile trepil, mille käsipuud oli karedad pruunikad ja vaheosi kattis klaas. Mitte just maailma parim variant lastega perele! Et õhulisust ja efekti säilitada, võttis Merle abikaasa Jaanus (36) kogu piirete konstruktsiooni lahti ja lasi liivapritsiga puhastada. Käsipuud said valge kihi, piirete sisse kinnitasid abikaasad rõngad, mida mööda põimisid läbi nööri. Pehmust ja soojust sai kodu ka vineerist laudisega. Suur magamistuba, mis jaotati Madli (8) ja Jasperi (7) jaoks vaheseintega kaheks lastetoaks, sai osaliselt kaetud valgeks peitsitud puitpinnaga. Selle servas leidis koha ka kogu pere sissekõnnitav garderoob. Samamoodi vineeriga lahendati ka Merle ja Jaanuse magamistoa otsasein. Vineerlaudisega on lihtne: seda saab kinnitada puitkarkassi sisse klambritega, betoonile liimi ja kruvidega. See annab kohe neutraalse pinna, mida täiustada sisekujunduselementidega.Nestrad on arvamusel, et lastega tuleb enne läbi arutada, millised nende toad olema hakkavad, et igaüks saaks sõna sekka öelda ja tunda end osana lõpptulemusest. Küll aga teavad nad, et laste maitse muutub ajas ja osa asju tasub lahendada ajutiste kaunistustega: kleebiste, lipukeste, siltide jms.Põhjamaiselt boho«Kõige olulisem, aga samas ka kõige raskem on leida elus ja kodus tasakaalu,» teab pereema. Nendegi kodu areneb ja täiustub pidevalt. Merlesõnul ei järgi nende kodu ühtegi kindlat stiili, vaid seal leiavad sobitamisekskoha kõik asjad, mis pereliikmetele meeldivad. Samas on nad arvestanud, et meie kliimas toimivad hästi heledad pinnad, mis peegeldavad valgust ja tekitavad helgema olemise.

Edasi lugemiseks: