Melania Trumpi skulptuur SloveeniasFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
9. juuli 2019, 10:51

VIDEO | Nagu hernehirmutis! Melania Trumpi auks pandi püsti monument (8)

USA esileedist Melania Trumpist valmis esimene teadaolev skulptuur, mis asub tema kodulinna Sevnica lähistel Sloveenias, vahendab The Guardian.

Kuju kentsaka välimuse tõttu kutsuvad inimesed seda hernehirmutiseks. „Ma saan aru, miks inimesed leiavad, et monument ei kirjelda Melania väljanägemist piisavalt hästi,“ räägib visiooni autoriks olev kunstnik Brad Downey, kelle sõnul on tema teos vägagi kütkestav. 

„Kui kunstniku taotluseks oli Melaniat parodeerida, siis see tal ka õnnestus," räägib 24aastane Sevnicast pärit arhitekt. „Meie Sloveenias saame vaid peast kinni hoida ja Trumpide katastroofilise maine üle naerda,“ lisab ta.

Siiski leidub ka neid, kellele kuju meeldib. „Melania on Sloveenia kangelane, kuna tal õnnestus USA mõjukate inimeste sekka jõuda,“ ütleb 66aastane linnaelanik.

Elusuuruse skulptuuri lõikas mootorsaega puust välja kohalik käsitööline ning see kujutab Melania Trumpi helesinises kleidis rahvale lehvitamas. Esileedi kandis sarnast värvi riietust USA presidendi Donald Trumpi ametisse pühitsemise tseremoonial 2017. aastal. 

Sloveenia juurtega Melania Trump on kodulinnas tõeline staar. Lisaks sussidele ja tordile on raidkuju vaid üks esileedile pühendatud austusavaldustest, mille Sevnica elanikud talle on teinud. 

Skulptuuri kavandanud USA päritolu kunstniku Downey väitel on tema loodud monument esimene, mis esileedist kunagi valmistatud on. Downey ammutas teose jaoks inspiratsiooni Melania Trumpi Sloveenia päritolu uurides. 

Kohalik meelelahutusäri lõikab esileedi tuntuse arvelt hoogsasti kasu – müügil on hämmastavalt suur valik Melania Trumpi nime kandvaid toiduaineid ja muud kaupa. Lisaks on turistidel võimalik minna ekskursioonile, mis annab ülevaate paikadest, kus esileedi lapsena aega veetis.