Foto: Gerly Mägi
Nipid
22. juuli 2019, 18:00

KOGEMUSLUGU | Esimest korda üksi matkale: mida kaasa pakkida, mis on planeerimisel abiks? (22)

Suvine puhkus on parim aeg rutiinist väljalülitamiseks ning eriti mõnus on seda teha ühe pikema jalgsimatkaga. Kes varem matkamisega kokku pole puutunud, vaevab pead ilmselt sellega, mida kaasa pakkida. Ent see pole kindlasti planeerimise suurim mure.

Eestis on arvukalt matkaradu, mis kulgevad läbi looduskaunite kohtade ja väikeste külade, kuhu niisama muidu ei satukski. Kõige mugavam viis on valida juba valmis planeeritud teekond, näiteks mõni RMK matkarada (neid näed siit!). Kui aga kaardilt vaadates pole ükski päris õige, tuleb marsruut ise välja mõelda.

Teekonna planeerimine

Esialgu tundub ahvatlev kirjutada algus- ja lõpp-punkt sisse Google kaardirakendusse, valida sealt kõndimisteekond ning selle järgi liikuma hakata. Stopp! See on tegelikult hoopis suur viga, sest Google'is on jalgsirajad kehvasti kaardistatud: paljud neist pole kaardil üldse olemas või näitab kaart teekonda, mis on tegelikult läbimatu. 

Appi tulevad teised rakendused. Kui internetis pisut otsida, leiab hulgaliselt erisuguseid äppe ning see võib silme ees kõik üsna kirjuks võtta. Hea on nõu küsida mõnelt kogenud matkajalt, kuid kui sellist pole tutvusringkonnas võtta, peab oma peaga hakkama saama.  

Siinkohal soovitus: Viewranger. See on ingliskeelne veebileht, millel on ka üsna mugav äpp. Kui võõrkeel probleemi ei valmista, leiab sealtki arvukalt matkateid Eestis, mille on juba mõni teine matkaja kirja pannud koos oma märkmete ja tähelepanekutega. Viewrangeris on ka oluliselt rohkem metsateid kaardistatud kui Google Maps'is. Samuti saab seal ka ise oma teekonda koostada. Kõige lihtsam on teha seda arvutis ning pärast valmis marsruut mobiilirakendusse alla laadida. Teekonnale saab märkida ka oma peatus- ja puhkepaigad.

Matkatee Oandust Iklasse: 370 kilomeetrit pikk teekond kulgeb peamiselt mööda RMK metsateid, ent põikab ka suurematele teedele Foto: Viewranger.com

Oma kaardi koostamine ja äpp on muidu tasuta, kuid selle järgimine teekonnal eeldab pidevat internetiühenduse olemasolu. Tasulises versioonis saab teel kaarti kasutada ka internetita. Samuti on võimalus kuvada Viewrangeri lisarakenduse Buddybeaconi abil matkaja asukohta n-ö live's ehk sõbrad ja tuttavad, kellega oled kaarti jaganud, saavad jälgida, kus parasjagu viibid. Suur pluss üksi rändajale!

Sarnaste võimalustega rakendusi on teisigi, tuleb vaid pisut guugeldada ning leida endale sobivaim. 

Muuseas, teekonna planeerimine, kui seda ise teha, on üks ettevalmistuse aeganõudvamaid ülesandeid. Sõltuvalt matka pikkusest võib see aega võtta paarist tunnist terve päevani. Ent korralikult tehtud eeltöö tasub rajal kuhjaga ära. Kui plaanis mõni RMK rada ette võtta, siis need on üldiselt väga hästi tähistatud ning rajal väga tihti GPS-i vaja ei lähegi.

RMK radade tähistused: iga kilomeetri järel on märgid, mis näitavad järelejäänud teepikkust. Olulistel pöördekohtadel on aga puudel valge täpp punase kriipsuga. Foto: Gerly Mägi

Kindlasti tasuks distantside planeerimisel säilitada kriitiline enesehinnang. Algaja matkaja võiks vähemalt esimestel päevadel piirduda 10–15 kilomeetriga. Pika maa kõndimisega rohkem harjunud inimesed, vastavalt võimetele, 15–25 kilomeetrit päevas. Meeles tuleb pidada, et mida raskem seljakott, seda suurem koormus ka kõndimisel. 

Nii mõnigi matkaline on teel Oandust Iklasse avastanud enne Aegviidut, et isegi kui kaitseväes on kõnnitud ja rännatud küllalt, on raske kott just see, mis jalgadele lõplikult liiga teeb ja sunnib teekonda varakult lõpetama.

LUMMAV LOODUS: Oandu–Ikla matkateele jääb mitu raba, mille vaatlustornidest avaneb muinasjutuline vaatepilt Foto: Gerly Mägi

Matkale kaasa

Koti pakkimine võib tunduda esmalt kõige suurem murekoht, eriti, kui varasem matkamiskogemus piirdub klassiekskursioonidega nooruspõlves. Kõige tähtsam on meeles pidada, et asjadega ei maksa üle pingutada, kuna lõpuks tuleb kogu seda hunnikut ikkagi endal kaasas tassida. Niisiis tuleks alustada heast seljakotist, mis on mugav, mahutab piisavalt, kuid pole liiga suur ja raske. Poes valikut tehes võiks proovida midagi rasket sisse panna ja siis paar tiiru riiulite vahel kõndida – nii saab selgeks, kas kott sobib või kuskilt surub liialt ja on ebamugav.

Riiete puhul on märksõnaks kihid! Eestis matkates on ilm ettearvamatu ning ilmaäppide põhjalik uurimine lõpuks üsna kasutu. Samas pole mõtet igaks juhuks rasket jopet ja suurt sooja kampsunit vedada. Vihmakindel õhuke jakk ja soe spordipesu teevad oma töö väga hästi ära ning on kaalult oluliselt kergemad. Lisaks õhuke pluus, pikad- ja lühikesed püksid ning matkasaapad ja kergemad tossud. Kui külmaks läheb, saab kolm-neli kihti selga ladudes kuivalt ja soojalt sihtpunkti. Soojemate ilmadega piisab särgist. Tossud vs. saapad valik sõltub maastikust, aga on teekonnal hea vaheldus jalgadele, mis kiiresti ühes jalanõus väsima kipuvad.

NB! Väldi kollast värvi, see tõmbab metsas putukaid ligi.

Asendamatu abimees: matkapoe tõrjevahend, mis peletab puugid, parmud, sääsed jt tüütud putukad Foto: Tatjana Iljina

Muus osas tasub samuti läbi mõelda, mida päriselt vaja on. Kui metsas pole suuremat söögitegemist plaanis, ei tasu potti-panni kaasas vedada. Lühematel teekondadel peletavad päeval nälja müslibatoonid ja kergem snäkk, mis kiirelt riknema ei lähe. Küll aga tasub võtta kaasa korralik putukatõrjevahend (matkapoodides on selliseid, mis sääskedele lisaks puuke peletavad), vile (kui ära eksid ja abi vajad), tualettpaber, villiplaastrid, võimas akupank (eriti, kui lähed telefonikaardiga, see tühjendab mobiiliakut kiirelt), tikud, taskunuga, sularaha jms. 

Pakkimisnimekirjad, mida leiab guugeldades kümneid, on taas abiks, et ükski oluline asi maha ei jääks.

Ööbimine

Matkajal on ööbimiseks laias laastus kaks võimalust – telgis või RMK metsaonnis/-majas ning mõnes majutusasutuses. Üksi matkajat või lihtsalt linnavurlet võib metsas telkimine pisut ära ehmatada. Õnneks on Eestis maaturism veel küllaltki popp, mistõttu leiab voodiluksust ka kõige kaugemas kolkas. Ent siinkohal tuleb varuda aega ja kannatust.

Teekonna planeerimisel tasub majutuse asukohta kindlasti silmas pidada. Teps mitte kõik matkarajad pole ääristatud puhkemajadega. Nende otsimisel tuleb küll Google Maps abiks, sest kaardirakendusel on piirkonna järgi otsides majutuskohad mummukestega märgitud. Kontakte leiab aga Maaturismi veebilehelt. Kui esimene valik on tehtud, siis tasub majutuskohtadega ühendust võtta võimalikult varakult, vähemalt nädal enne teele asumist.

Kiiremad ja tublimad vastavad hinnapäringu meilile päevaga, ent paraku leidub Eestis ka selliseid majutuskohti, mis kliendisuhtlust prioriteediks ei pea ning vastust ei saabu ka nädalaga. Siis ei jää muud üle, kui telefonitsi üle küsida.

Mõneti üllataval kombel siis saada vastuseks näiteks: “Ma ei vastanud meilile, sest meil pole siis midagi pakkuda, kõik on kinni.” või “Me ei anna ühekaupa tube välja, ainult kogu maja. Ma ei hakka paarikümne euro pärast kohapeale sõitma, see ei tasu ära.”. See pole küll reegel, aga need on näited päris elust. Ning nagu eelnevalt öeldud: on ka palju kohti, mis võtavad matkaselle suure soojuse ja lahkusega vastu. Seega soovitus – varu kannatust ja jätka otsinguid.

Suvel on nädalavahetuseti majutuskoha leidmine mõnes puhkemajas üpris võimatu, kuna siis võetakse vastu suuremaid gruppe. Tööpäevadel on öömaja leidmine lihtsam. 

Kes aga metsas või telgis ööbimist ei pelga, seda aitab RMK puhkealade kaart. Sealt leiad ka RMK metsaonnid, metsamajad ja loodusmajad, kus saab tasuta või sümboolse summa eest ööbida. Endal tuleb vaid magamiskott kaasa võtta. Enamasti on neis olemas ka võimalused söögi tegemiseks. Kuid needki ei pruugi alati saadaval olla ning mõnel juhul tuleb eelnevalt teha broneering.

RMK metsaonn: olemas on nii magamisasemed kui ka pliit ja grill, ent löögile pääseda võib olla keeruline, kuna need on matkajate seas äärmiselt popid Foto: RMK

Enne veel tasub aga tutvuda Nipiraamatu looga “Rada vabaks! Siit tulevad parimad telkimisnipid!”, sest ka telkimise planeerimisel on võimalik pisukese eeltööga palju muresid vältida.

Hea lugeja, kui ka sul on varuks mõned matkanipid, mida teistega jagada, jäta need artikli kommentaaridesse!