KöökFoto: Oscar Gonzalez/NurPhoto via ZUMA Press
Remont ja Ehitus
16. juuli 2019, 10:31

Nii kulgeb remont kui nõiaväel: 4 sammu, mida köögis remonti tehes meeles pidada

Igasuguse suurema või väiksema remondi eel on oluline paika panna tegevuste järjekord. Siin mõned näpunäited, kuidas remonditegu sujuks. Köögi puhul  tasub antud nippe eriti silmas pidada ja meelde jätta.

Alusta mõõtmisest

Hakka mõõtma vasakust seinast ja liigu paremale. Mõõda ära kõik katkestused: aknad, uksed, süvendid jm. Akna puhul arvesta aknaliistu ja aknalaua laiusega. Mõõda pistikupesade ja torude asukohad. Vajadusel saab nende asukohti ka muuta, et mööbel paremini ära mahuks.

Mõtle läbi mööbli valik ja paigutus

Kui palju ja millist mööblit soovid köögis kasutada? Kas eelistad sahtleid või tasuks mõni sahtel asendada kapi või riiuliga?
Lühemale inimestele sobib tööpinna kõrgus 85 cm, pikemale 90–100 cm. Tööpinna ja ülemiste kappide vaheks jäta 50–60 cm. Väikses ruumis arvesta, et valamu vajab 45–60 cm laiust aluskappi.

Materjalide valikul võta arvesse hinda

Kivist tööpind on mitu korda kallim kui kõrgsurvelaminaat. Kas mööbli esipaneelid peaksid olema vastupidavast materjalist ehk taluma ka laste võimalikku mürgeldamist köögis? Või pigem on eesmärgiks rohkem rõhku panna esinduslikule välimusele?

Milliseid seadmeid kööki soovid?

Kas eelistad integreeritavat või eraldiseisvat köögitehnikat? Arvesta ruumi mõõtudega – ruuminappuse korral kaalu, kas nõudepesumasin on ikka vajalik jne. Et tööpinda jääks rohkem, siis väiksesse ruumi soeta kitsamad seadmed, nt ahi ja nõudepesumasin laiusega 45 cm. Õhupuhasti kvaliteedi ja võimsuse osas pole mõistlik järeleandmisi teha, kuna sellest sõltub õhu kvaliteet köögis.