Asnate abikaasa meisterdas koos lastega väliköögi, mis oli nende peres juba mitmes põnev projekt. Enne seda valmisid kiik, liumägi ja ronimisrada.Foto: Asnate Tuulik
Kodu ja Aed
21. juuli 2021, 06:02

Liivakoogid ja samblasupid: see on lapse päris oma köök, kus võib lasta fantaasial lennata!

Laste väliköök ehk teisisõnu mudaköök kogub viimasel ajal aina enam populaarsust. Uurime, millega on tegemist ja näitame usinate Eesti perede kätetööd, millest soovi korral snitti võtta. 

Mis see mudaköök üldse on?

Mudaköök on õuetingimustesse rajatud mänguköök, kus lastel on võimalus süüa teha, muretsemata köögi määrdumise või tooraine sobilikkuse pärast.

Mudaköögis võivad lapsed lasta oma fantaasial lennata – liivast, mullast, murust, samblast ja kividest kokata ning valmistatud roogasid soovitult kaunistada. Kätetöö ehtimiseks saavad lapsed samuti kasutada käepäraseid vahendeid: lilleõisi, kastanimune, tammetõrusid, pihlakamarju jne. Laste väliköögis on tooraineks kõik, mis loodus annab.

Mudaköögi loomine on populaarne just Montessori pedagoogikat rakendavate lapsevanemate hulgas. Montessori pedagoogika on kasvatus- ja õpetusmeetod, milles on kõige tähtsam lapse loomulik areng ja tema pidev teadmistejanu.

Hinnatud on tegevused, milles laps saab iseseisvalt kaasa lüüa ja katsetada. Täiskasvanu ülesanne on luua lapsele toetav keskkond ja võimalused maailma avastamiseks. 

Laps õpib loodust tundma

Mudaköögi loomisest ja selle vajalikkusest räägib lastekasvatusteemalise blogi Mutukamoos autor ja kahe lapse ema Eveli Nõgu.

„Lastel on loomulik huvi oma ümbritseva vastu, soov teada, kuidas erinevad materjalid käituvad. Eriti põnev on aineid omavahel kokku segada – liiv käitub teistmoodi kui muld, kui talle vett lisada. Hoopis huvitavaks läheb, kui lisada sinna juurde kivikesi, lilleõisi või puulehti. Missugune on segu kui lisada rohkem vett? Mis saab segust, kui see seisab nädal aega? Niimoodi looduslike materjalidega mängides õpib laps tunnetuslikult erinevaid materjale ja nende omadusi tundma, areneb tema arusaam maailmast, loodusest.

Olen kuulnud ka arutelusid, kas lubada lastel noppida mängimiseks puulehti või lilleõisi. Ma olen seisukohal, et lapsi ei tohiks keelata lilli ega puulehti korjamast, sest kui nad ei saa neid katsuda ja lähedalt uurida, siis pärsib see laste loodushuvi ja nii on ka armastus looduse vastu raske tekkima. Ei saa ju armastada midagi, mida sa ei tunne. Laste nopitud puulehed ja lilleõied ei ole võrreldavad kogustega, mida me aiahoolduse käigus niidame või pügame. Loomulikult tuleb seada piirid peenrast lillede noppimisel – siin on heaks lahenduseks laste oma lillepeenar, kust neil "supimaterjal" vabalt võtta on.

Käiku läheb kõik taaskasutatav

Mudaköök on mõistlik valmistada taaskasutusmaterjalidest – vaata lahtise pilguga ringi, mida kodus või vanakraamipoes saadaval on. Väga levinud on mudaköögi konstruktsiooni tegemine euroalustest. Olen näinud ka variante vanast kapist, kuid need ei ole ilmselt ilmastikule nii vastupidavad kui höövelmaterjalist tehtud.

Mudaköögi kraanikausiks kasutatakse, kas vanu kraanikausse või plekk-kausse, viimane siis on ilma äravooluta. Uhkematel köökidel on ka kraan voolava veega. Pliidinuppudeks on, kas vanad pliidinupud või keerlema jäetud kapinupud. Köögivarustuse jaoks soovitan sammud seada, kas vanavanemate panipaikadesse või vanakraamipoodi: vanad potid-pannid-kannud, kulbid-lusikad, pudrunuiad ja muud vidinad on mudaköögi jaoks ideaalsed ja peavad paremini vastu kui plastist liivakastimänguasjad.

Tähtsaim on lapse avastamisrõõm

Kuigi mudakööke on võimalik väga korralikke ja kapitaalseid ehitada, siis ei tasu end heidutada lasta, kui selle jaoks ei ole aega või kohta. Meie kodus on mudaköök puupakkude peal, vett saab ämbritest ja pliidi asemel "keedetakse" süüa ristipandud oksakuhja peal. Peaasi, et lapsel on ligipääs veele, mullale, liivale ja muudele looduslikele mängusupi koostisainetele. Siin on ka oluline, et kõrval ei seisaks manitsevat lapsevanemat, kes keelaks segadust tekitada. Kuni lapse käitumine ei ole destruktiivne ja teistele kahju tekitav, ei peaks tema avastamisrõõmu rikkuma. Ideaalne mudaköök on kasutatav aastaringi, ka lumega.“