Lindude tõmme marjade juurde väheneb, kui seal istub mõni kakuline - too välja kõikvõimalikud öökullid ja sea need peenardesse üles.Foto: Laura Liinat
Kodu ja Aed
20. juuli 2021, 14:03

10 asjalikku nippi, kuidas linnud marjapõõsaste ja viljapuude juurest eemale peletada (2)

Jagame nippe, kuidas lahendada taradeta ja sõbralikult viljaaias maiustavate lindude-loomade probleemi nii, et keegi haiget ei saaks, aga marja- ja juurikasaak vaid inimeste päralt oleks!

Üks maal elamise võludest on võimalus jagada oma elukeskkonda metsiku loodusega. Ringi uitavad põdrad, jänesed ja metssead on küll nauditav vaatepilt nagu ka aiaserval kõkutavad linnud, aga ainult seni, kuni nad ei võta suunda su hoolega rajatud viljaaeda. 

Siin on 10 vahvat nippi, kuidas elusloodust viisakalt eemale peletada. 

1. Öökullid ja kassid peenardele
Lindude kaunilt kõlav lauluviis ajab meid hommikul tegudele. Nende ringisiblimise tõttu maandub nii mõnigi sääsk inimese keha asemel hoopis noka vahel. Värvuliste niisama ringikeksimistki on hurmav jälgida! Tunded muutuvad, kui linnukesed siblivad ja siristavad maasikapeenras.

Lindude tõmme marjade juurde väheneb, kui seal istub mõni kakuline. Niisiis too aiapäkapikkude asemel välja kõikvõimalikud öökullid, aga miks mitte ka kassikujud, ja aseta need peenardesse.

Vaheta kord nädalas kujude asukohta, sest ega linnud lollid ole, et nii kaua liikumatult istuvat kiskjat usuvad!

Lindude tõmme marjade juurde väheneb, kui seal istub mõni kakuline - too välja kõikvõimalikud öökullid ja sea need peenardesse üles. Foto: Laura Liinat

2. Pika ninaga harakas
Kuigi väidetavalt armastavad harakad kõike helkivat ja sädelevat oma pessa viia, on hõbepaber see, mille nad heaga rahule jätavad. Seepärast lõika fooliumist u 2 cm laiused ribad ja riputa need puuokste külge.

Erinevalt CD-plaatidest teevad need tuule käes ekstravagantseid ringe ja vihisevat häält. See hoiab linnud viljapuudest eemal ja saad suve lõpus ise saaki nautida.

3. Kivipetekas
On tõeliselt tüütu, kui märkad peenras esimesi punaseid maasikaid ja suud vesistades nende kohale kummardades avastad, et teiselt poolt on keegi juba oma osa nokkinud! Teeb ikka meelehärmi küll, kui see kordub ka teise ja kolmanda ja neljanda marjaga, mille järele käsi haarata tahab.

Et nii ei läheks, too sobivat värvi võõbatud kivid – maasikate vahele punased, kõrvitsate sekka suured kollased – enne saagi küpsemist peenardesse ja riputa muist ka puu otsa või põõsale. Nii on linnud marjade tegelikul valmimisel nende suhtes juba ignorantsed.

4. Trobikond seltsilisi
Kui muud moodi läheneda ei oska, tuleb alati pöörata pilk klassika poole. Käsi püsti, kes on oma elu jooksul valmis meisterdanud vähemalt ühe hernehirmutise?!

Selle asemel et piirduda ainult ühega, valmista neid terve trobikond. Ja ikka erinevaid, oma looga isendeid – nii on olukord lindudele varieeruvam, aga endalgi lõbus aias ringi liikuda, kui peenraservas valvab vanaproua kübara ja kotiga või Prantsusmaalt siia eksinud postiljon!

Kui nad juba valvuriameti on valinud, tee neile aias igal nädalal üks tuur, et tutvustada ustavatele kamraadidele eri aia nurgas kasvavaid kirsse, herneid, maasikaid ja musti sõstraid. Linnud lähevad küll segadusse, kui enne tühjalt seisnud põõsa juurde maiustama lähevad ja seal sihvakat noorhärrat kohtavad, aga mis teha.

Hernehirmutisi valmista kohe hulgim! Ja ikka erinevaid - lindudel ka vaheldusrikkam, kui ühes peenraservas valvab vanaproua kübara ja kotiga ning teises Prantsusmaalt siia eksinud postiljon! Foto: Laura Liinat

5. Lindi pealt noka vahele
Kui oled linnulaulu kuulates lasknud plaadimuusikal unustuse hõlma vajuda, on sul ilmselt alles sahtlitäis läikivaid CD-kettaid.

Riputa need lõnga otsa ja pane kirsside, murelite, punaste sõstarde või teiste marjade ja viljade vahele rippuma. Nii on lindudel puule maandudes vaateväli helkivalt häiritud ja nad peavad mujale suunduma. Akna taga aga kuuleb siis linnulaulu tiheminigi, sest lõõritajate suu pole pidevalt saaki täis!

6. Mida lind tahab, seda lind peab saama!
Kirsse? Maasikaid? Ei, kõigest süüa ja juua! Selle asemel et püüda linde peenral, põõsal või puul millegagi ära petta, võid pakkuda neile puu kõrval seda, mida nad tõeliselt ihkavad.

Tee neile söögilaud, kus on veekauss ja veidi head-paremat noka vahele pista. Nii on neil loodetavasti kõht piisavalt täis ja jätavad marjad toksimata. Võit kõigi jaoks!

7. Põlluääre kohvitanta
Miks unistatakse hommikusest kohvijoomisest vaid päikeselisel merevaatega terrassil, kui palju parema lahenduse annaks kõndides naudisklemine? Kas poleks tore päeva algatuseks jalutada ringi oma valdustes, tutvuda öö jooksul valminud viljadega, samal ajal mekkides kohvi ja liigutades laisku varbaid! Kõige tipuks viska kiiruga kruusi segatud kohvipaks peenra äärde, sest see hoiab eemal nälkjad ja peenrasse hädale tikkuvad kassid.

Kohvipaks viska peenra äärde, sest see hoiab eemal nälkjad ja peenrasse hädale tikkuvad kassid. Foto: Laura Liinat

8. Vea loomi "juukseidpidi"
Kindlasti ei tasuks mõelda ainult sellele, mille vastu lindudel-loomadel nõrkus on, vaid keskenduda ka nende tugevustele. Teadagi on selleks kuulmine ja haistmine.

Niisiis kasuta võimalust ja kogu kokku suveks ära pöetud juuksed, et vedada need laiali mööda põllu- ja peenraääri, ja märgistada nii territoorium enda omaks.

Kui sul jääb juustest puudu, palu kohalikul juuksuril lõigatud jupid kõrvale tõsta! Kasuta tingimata pesemata juukseid, nii kestab toime kauem.

9. Põõsa soovilood
Siililegi selge, et loom ei tõsta oma käppa sinna, kust kostuvad võõrad hääled. Selleks ei pea sa muidugi ise vagude vahel lõõritama. Oma abikäe ulatab raadio. Nii püsivad loomad eemal ja peenrasse või põõsastesse peidetud patareitoitel mängija aitab endalgi rohimisest kanget selga hoogsamas taktis liigutada.

Lindude-loomade peletamisel võib oma panuse anda ka raadiost kostuv muusika. Foto: Laura Liinat

10. Ebameeldiva lõhnaga rass
Nüüd, kui oled kõik maapealse üle käinud, mõtle ka neile muidusööjatele, kes närivad ära su porgandid ja kartulid. Kellele ikka meeldiks tõmmata peenrast välja mõni juurikas ja võimsa vormi asemel leida nositud roots.

Kuigi tundub, et mügrid on meist sammu võrra ees, on sinu õnneks olemas harilik rass, mida võid leida kasvamas peamiselt rannikualadelt. Kui paned rassi hakitud lehed vesiroti käikudesse, ärgitab taime vastik hais neid käike maha jätma. Ole rassiga ümber käies aga hoolas, sest tegu on mürgise rohttaimega!