NIPID | Nädalamenüü säästuversioon, mille abil hoiad kokku hea hulga raha!
Veebileht zerowastechef.com pakub nädalamenüü neile, kes hoolivad loodusest, ei taha toitu ära visata ja soovivad elada säästlikult. Vaata, kas ka sina saaksid sellest näidismenüüst mõningad nipid kõrva taha panna!
Mõningad märksõnad menüü kohta:
- Vähendad prügi sellega, et proovid kasutada eelmise päeva jääke uue toidu tegemisel ja valmistad toitu selle järgi, mis külmikus leidub.
- Menüü on taimne, sest kõige mõistlikum toitumisviis on just see, nagu märgib Michael Pollan oma raamatus „Söö toitu. Mitte liiga palju. Peamiselt taimi“. Aga kui tahad võid liha lisada kõikide toitude juurde.
- Üks hapendatud toiduaine on menüüs iga päev. Hapendatud toidud säilivad kaua ja on head soolestikule. Kui soolestik on korras, on ka tervis korras.
- Menüü on iga päev erinev, aga tegelikult pole vaja iga päev uut toitu teha. Kasulikum on teha üht toitu rohkem ja seda mitu päeva süüa.
- Kaloraaži pole märgitud, sest on leitud, et inimesed, kes piiravad lisatud suhkrute, töödeldud teraviljade ja teiste töödeldud toitude söömist, samaaegselt keskenduvad köögiviljade söömisele ning ei muretse kalorite ega toidukoguste pärast, on kaotanud aasta jooksul märkimisväärselt kaalu (JAMA Network uuring 2018. aastal).
Esmaspäev
Hommikusöök: pannkoogid puuviljade, maitsestamata jogurti, pähklite ja seemnetega
Lõunasöök: külmkapp-puhtaks-salat köögiviljadega, kruupide, ubade ja salatikastmega
Õhtusöök: läätse dahl pruuni riisi, hapendatud kapsa või paprikatega ning jogurtiga
Vahepala: puuviljad nagu õunad, banaanid ja pirnid
Teisipäev
Hommikusöök: munapuder ülejäänud köögiviljadega, hapendatud salati, kurkide või kapsaga
Lõunasöök: võileib hummuse, köögiviljade ja hapukurgiga
Õhtusöök: pitsa tomatipastaga, mis on kaetud köögiviljade ja juustuga, kõrvale salat õlikastmega
Vahepala: lehtkapsakrõpsud ja ingveriõlu
Kolmapäev
Hommikusöök: müsli puuviljade, jogurti ja kaerapiimaga
Lõunasöök: köögiviljapajaroog
Õhtusöök: pestopasta
Vahepala: plaksumais ja kombucha
Neljapäev
Hommikusöök: vahvlid puuviljade, maitsestamata jogurti, pähklite ja seemnetega
Lõunasöök: püreestatud grillitud köögiviljad supiks või lisatuna salatisse kruupide, ubade ja keedumunaga
Õhtusöök: pruun riis maapähklivõikastme ja kimchiga
Vahepala: röstitud kikerherned
Reede
Hommikusöök: munaroog avokaado ja kimchiga
Lõunasöök: võileib hummuse ja köögiviljadega
Õhtusöök: lillkapsariis vürtsika kastme jogurti ja hapendatud köögiviljadega
Vahepala: pärmitainast kuklid
Laupäev
Hommikusöök: kuklid pähklivõi ja puuviljadega
Lõunasöök: minestrone supp
Õhtusöök: külmik-puhtaks munaroog ahjus hapukapsaga
Vahepala: kuivikud dipkastmega (hummus, salsa, pesto vms)
Pühapäev
Hommikusöök: täisterakaerahelbepuder puuviljade, maitsestmata jogurti, seemnete ja pähklitega
Lõunasöök: külmik-tühjaks köögiviljasupp
Õhtusöök: ubade, salsa ja hapukoorega täidetud täisteratortiljad
Vahepala: köögiviljad (porgand, seller, paprika, brokkoli, seened) hummusega
Kommentaarid (0)